Åse Versland. Foto: Torbjørn Witzøe

KVINESDAL: – Alle er slitne og oppgitt, men samtidig: kvindøler er vanskelige å stoppe, sier Åse Versland . Hun var pressetalskvinne for nå konkursrammede Norway Rock, og fortsetter å ha samme funksjon for gruppen av ildsjeler som fremdeles ikke helt har gitt opp håpet.

Laga for nytt liv?

Kjernen på rundt 40 personer var forrige uke samlet til et informasjonsmøte på Utsikten hvor festivalledelsen gikk gjennom alt som har skjedd de siste månedene. Det var på dette møtet forslaget kom fra salen om å gå enda noen runder for å finne ut om det kan være liv laga for fortsatt metallrock på Øyesletta. Versland er selv med i gruppa sammen med blant andre bookingansvarlig Kjell Arne Aamodt.

– Vi har fått henvendelser fra flere hold, blant annet fra ordføreren, med ønske om å se på om vi kan fortsette, sier Versland

Det var i 2006 festivalen ble arrangert første gang, da under navnet Kvinesdal Rock. I løpet av de seks årene den ble arrangert vokste den fra tre til fire dagers lengde, og publikumsrekorden ble satt i 2009. Da kom 25.000 metallhoder til bygda for å høre blant annet Manowar, Nightwish og W.A.S.P. I år var 16-18.000 mennesker på plass for å høre Alice Cooper og In Flames mellom 7. og 10. juli.

Konkurs for andre gang

Det var onsdag 31. august det ble kjent at stiftelsen var konkurs etter å ha gått fire millioner kroner i minus de siste to årene. I pressemeldingen fra styret het det blant annet at voldsomt regnvær og boikott fra mc-miljøene var de to hovedårsakene til at det gikk galt med metalfestivalen på Øyesletta i år. Boikotten kom fordi festivalen ble presset av politi og kommune til å stenge ute publikummere med jakkemerker for såkalte 1 %-klubber, og festivalen anslo å ha tapt en million kroner i omsetning på dette.

Det har vært mange opp— og nedturer for festivalentusiastene i vestfylket. I 2007 gikk festivalen konkurs for første gang, og trønderske penger fra Diesel Dahl blåste liv i den på nytt under navnet Norway Rock. I 2008 ble han presset ut, og festivalen fortsatte som stiftelse i stedet for aksjeselskap. Og nå i år var det altså slutt for andre gang.

Mye må på plass

Arbeidsgruppa som skal se på om festivalen kan gjenoppstå atter en gang, har ennå ikke hatt sitt første møte. Den skal se på om det kan finnes muligheter for hjelp og innsats fra andre enn dem som hittil har vært involvert. Og pengespørsmålet er selvsagt også avgjørende.

– Vi skal også se på hva som eventuelt kan gjøres annerledes. Ildsjelene er veldig takknemlige for støtten som har kommet fra bygda, men samtidig er vi jo del av en større region. Og jeg må understreke at folk er slitne nå, sier Åse Versland. Hun er svært forsiktig med å antyde noen ny festival i årene som kommer.

– Før det kan skje, trenger festivalen kapasiteter, kompetanse og penger, sier Versland.