SPILEVEGG: Svømmebassenget kles med en spilevegg, og på den skal billedkunstner Nina Bang integrere sitt verk "19 refleksjoner" som består av ulike glass-spiler. Foto: Tore Andr Baardsen
VESTIBYLEN: Det store inngangspartiet kan bli åsted for den faste installasjonen eller temporær kunst av skiftende karakter. Til høyre bak trappen kommer det for øvrig også en 12 meter høy klatrevegg. Foto: Tore Andr Baardsen
BADELAND: I sklier og bassenger kan publikum gjøre sine egne kunster. Foto: Tore Andr Baardsen

KRISTIANSAND : — Vi har nå valgt ut den første kunstneren, opplyser kunstutvalgets leder, Arne Birkeland til Fædrelandsvennen.

Det er billedkunstner Nina Bang fra Oslo som med verket "19 refleksjoner" skal smykke ut badepalassets spilevegg,

I likhet med rådhuskvartalet, har Aquarama et kunstbudsjett på tre millioner kroner. i likhet med rådhuskvartalet, er kunstplanen delt i tre prosjekter. Og i likhet med rådhuskvartalet, har Aquarama en prosjektleder som heter Arne Birkeland.

— Ja, det er riktig, smiler Birkeland.

I egenskap av å være prosjektansvarlig i Kristiansand Eiendom, holder han sin hånd over framdrift, økonomi og kvalitet i de to kommunale gigantbyggene, inklusive kunstprosjektene. Nå er kunstplanen for rådhuskvartalet satt på vent inntil bystyret har behandlet den på sitt møte 24. oktober, mens kunstkomiteen for Aquarama den 25. oktober skal presentere vinnerutkastet til billedkunstner Nina Bang for offentligheten.

Politisk innblanding

Samtidig grovsorteres nå de rundt 80 bidragene som er kommet inn i prekvalifiseringen for å lage en fast installasjon i området der Strandpromenaden skjærer gjennom det nye bade- og idrettsanlegget. Tredje del av kunstplanen går ut på å lage midlertidige installasjoner som skiftes ut hvert år i fem år, og som kan bli forlenget dersom det blir en suksess, og flere penger kommer på plass.

— Venter dere politisk innblanding i denne planen?- Vi følger kommunens vedtatte regler for kunstnerisk utsmykning av offentlige bygg, sier Birkeland.

— Det gjøres jo ved rådhuskvartalet også, men der blir det nå politisk omkamp?

— Vi må forholde oss til bystyrets retningslinjer, svarer prosjektlederen. Og det er absolutt alt han vil si om den saken.

Derimot snakker han mer enn gjerne om det fantastiske bygget, og om kunstplanen som er tuftet på ønsket om å "være inspirerende og frembringe et særegent uttrykk i samspill med Aquaramas kommunikasjonsplattform." På den plattformen står blant annet skrevet stikkord som lekenhet, fornyelse, kvalitet og gjestfrihet.

Deler regningen

Men mens rådhuskvartalet er helkommunalt, er Aquarama resultatet av et offentlig-privat samarbeid, der byggekostnaden på én milliard deles mellom kommunen og Kruse Smith/BRG. Sistnevnte eier næringsdelen, men Kristiansand kommune eier svømme- og badedelen.

Det kommunale arealet utgjør omkring 12.000 av de 40.000 nye kvadratmeterne som er under bygging, og det er dette området som får en kunstplan i tråd med de kommunale retningslinjer.I de retningslinjene heter det blant annet at kunstkomiteen skal bestå av representanter for byggherren, brukerne, arkitekt og en kunstnerrepresentant oppnevnt av det regionale samarbeidsrådet for utsmykning (RSU). Byggherrens representant skal være leder, og det er Aquaramas tilfelle Arne Birkeland.

— Men hvor er KORO, statens fagorgan for kunst i det offentlige rom?

— KORO har sine retningslinjer for hva de vil støtte, og valgte ikke å søke KORO-midler til Aquarama som er et samarbeid mellom det offentlige og private, sier Birkeland.

22. mars 2013

Rådhuskvartalet er derimot et rent offentlig prosjekt, og der støtter KORO kunsten med 670.000 kroner, og har KORO-konsulent Harald Fenn som kunstutvalgsleder.

Aquaramas kunstutvalgsleder ser fram til åpningsdatoen 22. mars 2013, men kan ikke love at hele utsmykningsplanen er realisert da:

— Men vi har god fart i prosessen, og håper det beste sier Arne Birkeland, og tror kunsten kan få en flott funksjon:

— I Aquarama er det både kommersielle foretak og offentlige idrettsanlegg, og kunsten kan komme inn og stimulere begge deler, mener han.