PLATER: Disse platene på 1,20 x 1 meter har blitt lagt tålmodig på plass til å for å fylle vel 3000 kvadrat med tak på Buen. Foto: Jarle R. Martinsen
JOBBER: Det er Landskapsentreprenørene i Mandal som har oppdraget med å legge sedumtaket. De har slått av 70.000 kroner på den opprinnelige oppdragsprisen og slik bidratt med sitt til folkegaven. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL : — Det er rett og slett fantastisk. Engasjementet fra hele byen har gjort dette mulig, sier Kövener mens han rusler på Buen-taket. I går formiddag var omtrent hele taket dekket av sedum-platene. På toppen var det satt på en spreder som vannet det området som er ferdig. På skråtaket på baksiden jobbet Landskapsentreprenørene med å plassere platene. De er på plass i løpet av dagen.

Arkitektene bak Buen la opp til at taket skulle være grønt, men i fjor bestemte kommunen å droppe dette for å spare penger. Det syntes mange var ille.

— Å spare 1,4 millioner kroner på et bygg verdt 200 millioner kroner ble for mange meningsløst, særlig på en så avgjørende finish som taket, sier Kövener.

Sammen med Jan Johannessen satte duoen i gang en kronerulling rett før jul.

Startet i 2001

PLATER: Disse platene på 1,20 x 1 meter har blitt lagt tålmodig på plass til å for å fylle vel 3000 kvadrat med tak på Buen. Foto: Jarle R. Martinsen

Men det startet allerede i 2001. Den gang var det et «Mennesker møter mennesker»-arrangement" der det ble samlet inn penger til et nytt kulturhus. Samme år ble det bestemt at overskuddet fra Skalldyrfestivalen skulle gå til bygget. I tillegg la privatpersoner penger i potten, slik at det med renter sto vel 300.000 kroner på kontoen.Disse pengene og kronerullingen har nå vokst til 1,42 millioner kroner. Rundt 350 privatpersoner og bedrifter har gitt så det holder. Privatpersoner opp mot 10.000 kroner og bedrifter opp mot 100.000 kroner.

I tillegg har kommunen bestemt at halvparten av inntektene åpningshelgen, anslått til 100.000 kroner det også, skal gå til taket.

Kövener er ikke i tvil om hvorfor mandalittene har åpnet lommeboka slik.— Folk syntes det var ille at et slikt monumentalbygg i byen skulle ha svart papp på taket. Det har noe med vår selvfølelse å gjøre – vi vil vise byen fram fra den beste siden. Nå gjør den det, sier han.

Nederland

Sedumtaket er laget i Nederland, og plassert på taket plate for plate. Fortsatt for det meste brunt, men grønnfargen vil komme i løpet av våren. I bunnen og over pappen er det et plastdekke som skal sørge for å holde på vann og at det ikke sklir. Deretter kommer et sand/steindekke og så et kokosdekke som vil råtne vekk etter en tid. Over der kommer sedumplantene som er kortvokste og ikke trenger noe vedlikehold.

— Dette er jeg svært stolt av at vi fikk til, smiler Kövener på Buen-taket – bare tre uker før åpningen.