KRISTIANSAND: — Jeg har to konkrete prosjekter som jeg er i diskusjon på, men jeg får ikke lov til å snakke om dem. Men de er ikke norske, sier Knut Avenstroup Haugen.

40-åringen er nå aktuell med musikken til den norske familiefilmen "Jul i Flåklypa". Allerede etter premierehelga er filmen sett av over 170.000 publikummere.

— Det er veldig hyggelig. Jeg hørte det var umulig å få billetter til Colosseum i helga, så det er fantastisk, sier Haugen, som tror han har samme forhold til Flåklypa som mange andre.

— Jeg hadde ikke lest Aukrust sine bøker, men kjente til det fra populærkulturen og fra filmen, sier han.

Kristiansanderen Knut Avenstroup Haugen har gjennom sin musikk satt stemningen hos Ludvig, Solan og Reodor Felgen i Flåklypa. Etter premierehelga har over 170.000 mennesker sett filmen. Foto: Maipo Film AS

Lang prosess

For to år siden ble komponisten plukket ut, sammen med flere andre, til å presentere et forslag til filmmusikk. Oppdraget besto i å lage musikk til et utdrag på noen minutter, samt et hovedtema til filmen. Avenstroup Haugen ble valgt ut, og har siden mars i år jobbet med musikken.

— Det har vært en lang og komplisert prosess, som har gått over flere ledd. Jeg måtte vente til jeg fikk en brukbar klipp av filmen. Det fikk jeg i mars, sier Haugen.

Han brukte tre måneder til å komponere all musikken, tre uker til orkestrering, to uker til innspilling, to uker til miksing, før musikk og dialog ble synkronisert i september.

— Det mest interessante for min del, har vært vinklingen vi hadde med musikken. Den skulle være tidløs, koselig, folkelig, norsk og med julestemning. Og mest viktig for meg, at produsentene har tillatt bruk av melodi, slik at publikum kjenner igjen musikken etter å ha sett filmen, sier han.

Knut Avenstroup Haugen brukte tre måneder på å komponere all musikken til "Jul i Flåklypa". Deretter venter nye måneder med orkestrering, innspilling, miksing og synkronisering med dialogen i filmen. Foto: Maipo Film AS

— Morsom opplevelse

— Det har vært veldig gøy, og en morsom opplevelse. Det har vært spennende musikk å jobbe med. En entydig positiv opplevelse, sier komponisten, som nå håper på flere filmjobber.

— Jeg har jobbet mest med dataspill og konsertmusikk. Men "Fuck Up", hvor jeg ble kastet inn i siste liten og som endte med en Amanda-nominasjon, har nok hatt litt å si for at jeg fikk denne filmen. Jeg håper denne filmen kan gjøre meg mer synlig, og at den kan gjøre det lettere for meg å få flere norske filmer, sier Haugen.

Komponisten er, naturligvis, godt fornøyd med hvordan resultatet har blitt. Men noen eventuell ny Amanda-nominasjon vil han ikke spekulere i.

— Jeg håper andre også vil synes det er bra. Om det skal resultere i nominasjon eller pris, har jeg ingen formening om. Det er avhengig av hvilke andre filmer som gis ut, sier sørlendingen, som nå også er i ferd med å slå gjennom internasjonalt.

England og USA

Komponisten er i diskusjon om to ulike filmer, en i England og en i USA.

— Det ene prosjektet er veldig interessant, og det håper jeg vi blir enige om. Vi har vært i samtaler lenge, sier Haugen.

— Jeg liker godt å jobbe med film. Det er en annen måte å jobbe på dramatisk, i forhold til dataspill hvor du ikke vet hva som skjer. Flåklypa-jobben er noe av det morsomste jeg har gjort.