KRISTIANSAND: — Her har publikum sjansen til å se artister opptre gratis som de ellers måtte betale full billettpris for. Ett eksempel er Vidar Johnsen som opptrer med band på Kick 6. juni, sier instituttleder Tore Bråthen ved institutt for musikk ved UiA. Siden Vidar Johnsens trommeslager Karl Oluf Wennerberg skal avlegge master-eksamen i trommer, stiller nemlig bandet han til vanlig spiller med gratis.

Gratis spiller også medmusikantene til de 49 andre studentene som avlegger eksamen under Eksamensfestivalen '13. Den starter mandag 27. mai, og foregår i to uker på Kick, på Pir6 og på Bymisjonens kafe i Gravane. Konsertene spilles ettermiddag og kveld fra mandag til og med torsdag begge ukene.

Å gjøre eksamen til en festival er UiAs forsøk på å trekke et større publikum til eksamenskonsertene. Nivået er svært høyt, og mange av eksaminandene har allerede bred live-erfaring.

Mye live-erfaring

Den allerede nevnte Karl Oluf Wennerberg har for eksempel spilt internasjonalt med både a-Ha og Secret Garden. En annen trommeslager, Baard Kolstad, har vært på europaturne med metallbandet Borknagar. Kolstad vant også den internasjonale konkurransen World Champion V-drums i Los Angeles i fjor.

Verdt å nevne er også Petter Hallaråkers band Rendezvous Point som i fjor vant Cultivas idestipend på 200.000 kroner. Også Eli van der Eynden avlegger eksamen. Mange husker sikkert at hun gjorde det bra i TV2s program "The Voice" i fjor.

— Med dette følger vi opp UiAs policy om å bli en synlig deltager i byens kulturliv, sier Bråthen som på sikt har en drøm om å gjøre eksamensfestivalen til en internasjonal begivenhet.

— Vi har samarbeidsavtaler med mange institusjoner i utlandet, og mange av eksamens-sensorene våre er navn av nasjonalt format. Kanskje vi kan få dem til å opptre også, sier Bråthen.

Alle sjangre

— Nytt av året er at også første- og andreårsstudentene skal ha offentlige eksamenskonserter. Mens master- og bachelor-studentene spiller på Kick, har de andre konserter på Pir6 og i Bymisjonens kafe. Det er også et viktig poeng at vi tilbyr mange forskjellige sjangre på samme arrangement. Her kan folk høre jazz, full rocke-pakke, metall og pop samme kveld, sier Hilde Norbakken. Hun er vokallærer ved UiA og har tatt på seg jobben som festivalsjef.

— Ingen konserter går samtidig, og når den første konserten er ferdig på Kick er det klart for den neste på Pir6 eller hos Bymisjonen. Utfordringen er å få publikum til å bevege seg mellom scenene. Får vi det til, vil folk lettere oppdage at det er noe som foregår, og kanskje flere kommer for å se, sier Tore Bråthen.

Kristiansand Storband

En av dem som skal opptre på Kick er Ingvild Homme, som avlegger vokal-eksamen mandag 3. juni. Hun har allerede bak seg live-opptredener blant annet på Molde Jazzfestival med sitt egenkomponerte vise- og roots-materiale.

— Jeg gleder meg veldig til å opptre, og synes dette er en glimrende måte å avvikle eksamen på. Vi blir tre vokalister som opptrer den kvelden. Meg, Eli van der Eynden og Sindre Gjærum Hansen, sier Ingvild Homme.

Kristiansand Storbands konsert på Kick torsdag 30. juni er del av festivalen, men her er det ingen som avlegger eksamen.

— Det var et ledig hull i programmet, så vi klarte ikke la være. Flere av medlemmene er i byen fordi de spiller på Kilden under "Evita"-oppsetningen, sier Tore Bråthen. Han er musikalsk leder for bandet, og med på konserten blir også flere av lærerne på rytmisk linje slik som for eksempel Rolf Kristensen og Per Elias Drabløs.