KRISTIANSAND : — Det er veldig personlig. Det er så nært at jeg av og til har lyst til å finne på noe helt annet å gjøre, sier Trym Bjønnes om soloprosjektet sitt.

— Men samtidig: Det er ikke noe jeg bryr meg mer om.

Avkledd

Bjønnes fikk all den oppmerksomheten han ønsket seg da han la ut på sin nå ganske så berømte Twitter–turné i fjor. 96 konserter og én Spellemannpris–nominasjon sørget for at han ble lagt merke til. Nå er han klar med debutplata, etter å ha levd av å være musiker og låtskriver i fire år. Og Bjønnes innrømmer at han føler seg avkledd.

Naken form for underholdning

trym.jpg

— Jerry Seinfeld sier standup er den mest personlige og nakne form for underholdning, og det er mulig han har rett. Men det å stå med en akustisk gitar og spille egne låter, det kan ikke være så langt bak, sier han.Debuten "In the First Place" består utelukkende av egne låter. Bjønnes definerer det som akustisk popmusikk, men sier han har ønsket å lage sterke kontraster i produksjonen.

— Jeg er veldig opptatt av at det ikke skal være for polert. At låtene får litt motstand. De skal ha personlighet, karaktér, egenart, forklarer han.

Inspirasjon

Bjønnes er utdannet ved Liverpool Institute for Performing Arts, hvor han studerte låtskriving og musikkproduksjon. Og han hevder også at han lærte ett og annet om hvordan en låtskriver skal finne inspirasjon.

— Det fins teknikker for å komme i inspirasjonsmodus. Men først og fremst handler det om hardt arbeid. Låtskriving er håndverk, som enhver annen jobb, det nytter ikke å tro at man skal sveve på en sky av inspirasjon, sier han, og innrømmer at han brukt en del tid på å komme til den konklusjonen.

- Kule prosjekter

— Man vil jo gjerne at det å være musiker skal være et flytende liv der man går rundt og er inspirert hele tiden, og skriver sanger når det passer seg sånn. Men jeg har innsett at sånn er det bare ikke.

— Er det skuffende?

— Jeg synes egentlig det er en fin ting at det er opp til en selv og ens egen arbeidsinnsats, sier Bykle–baserte Bjønnes.

Han forteller at de eldste låtene på albumet er ti år gamle, men 30–åringen har vært opptatt med andre prosjekter, og soloplata har latt vente på seg.

— Jeg ønsker naturligvis at solodelen skal bli en større del inntektskilden, men jeg har jobbet med så mange kule prosjekter at jeg føler ikke at jeg har valgt det bort, sier Bjønnes, som blant annet har spilt sammen med Kim André Rysstad og duoen Fjellfolk.

Øde

Og når man har bosatt seg i Bykle er hverken musikere eller spillejobber tilgjengelig rett utenfor døren. Men Bjønnes er usikker på om han ønsker å røre på seg.

— Det er en øde plass på godt og vondt, men i skriveprosessen er det helt perfekt. Det er viktig å fokusere på én ting, og der oppe kan jeg stenge alt ute, sier han.

Ingen ny Twitter-turné

Debutanten ønsker å turnere med plata, men noen ny Twitter–turné ser han ikke for seg. Sist gjorde han de nærmere hundre gratiskonsertene på under én uke.

— Det var veldig morsomt og effektivt, men jeg kommer neppe til å gjøre det igjen. Det var svært slitsomt å være både musiker, sjåfør og turnémanager, sier han om prosjektet som ble spellemannominert i kategorien "Årets innovatør".

— Jeg er egentlig skeptisk når det gjelder PR–stunt, men den turneen ga meg så mye at jeg kan stå for det. Det koker egentlig ned til at jeg fikk gjøre det jeg hadde mest lyst til: Å spille låtene mine.