GRIMSTAD: — Når vi har massivt fokus på litteratur én uke i året, så blir den veldig synlig og tydelig i byen og barn får en bevissthet rundt det. Det å fortelle historier, gjør noe med mennesker, sier festivalleder Brit Østerud .

For sjette år på rad arrangeres Barnebokfestivalen i Grimstad med blant annet besøk av elleve forfattere, opplesninger, parade, teater, utstilling, fantasykveld, fagdag, skrivekurs, eventyrstund og konsert. Festivalen starter med eventyrparade gjennom byen i dag, og varer til søndag 22. april.

Rap-kurs

Elever i 3. til 10. trinn får besøk av flere kjente forfattere og skribenter, som Sigbjørn Mostue, Kari Sverdrup og Harald Rosenløw Eeg. I tillegg til skrivekurs med forfatter Erik Foynland, blir det også opplæring i å lage rap-tekster, med fristilsrapperne Nils m/skils og Skranglebein fra gruppa Stor Overraskelse. Torsdag kveld skal de ha konsert, og senere blir det også konsert med ungdommene som har lært å skrive rap, på Bluebox ved universitetet.

— Det er ganske stort, det er nesten større enn hva ungdommene har skjønt. Stor Overraskelse er visst de beste i sitt felt i Norge, forteller Østerud.

Forfatter Axel Hellstenius er kjent for sine bøker om "Bønna og gjengen". Når han skal holde foredrag under barnebokfestivalen, stiller han spørsmål om hva slags språk vi kan akseptere i en barnebok. Med utgangspunkt i sine egne bøker om Gutta Boys, reflekterer han om språkbruk og banning i barnebøker.

— Det som er nytt i år, er at alle barnehagebarn får tilbud om å komme og se på Dunderly, hvor tre monstre kommer til Grimstad på fredag, sier Østerud.

Miniutstilling

Det blir også en liten utstilling på Grimstad bibliotek.

— Har du vært der? Det er bittelite, men vi har fått utstilling som er skreddersydd til oss. Den er på én kvadratmeter, en slags magisk musikkpaviljong hvor man kan sette seg inn og høre på musikk eller høre en fortelling. Her er det plass til tre-fire barn, sier hun.

Det også dukketeater, med stykket "Den magiske kappen".

— Her blir det opplesing på både somali og norsk. Vi prøver å bruke magiske historier fra flere kulturer i år, sier festivallederen.