ADVARSEL: Agder Teater er en veldig vakker bygning som veldig mange flere vil like om ti år, mener Erling Dokk Holm som advarer mot å rive bygget. Onsdag var han på befaring i det nye kulturhuset i Vennesla. Foto: L chen, Per

KRISTIANSAND: Det sier samfunnsviter og stipendiat ved Arkitektur og designhøgskolen, Erling Dokk Holm, til Fædrelandsvennen.

Dokk Holm er også juryleder for Statens Byggeskikkspris, og onsdag var han på Sørlandet for å inspisere Vennesla kulturhus og Kilden som begge er kandidater til årets utmerkelse. Under besøket i Kristiansand fikk han høre at Agder Teaters dager kan være talte når kommunen selger eiendommen. Det beklager han på det sterkeste, og advarer mot å jevne 70-talls-bygget med jorden.

— Det er nok en arkitektur mange ikke liker, men spoler vi ti år tilbake, var det 30-tallets funksjonalisme som plutselig ble populær etter å ha vært svært upopulær. Jeg tror det samme vil skje med de brutale betongbyggene som jeg mener har noen veldig fine kvaliteter. Alt har sin tid – og så får alt sin renessanse. Agder Teater er en bygning veldig mange flere vil like om ti år, sier Dokk Holm.

Bevaring

ADVARSEL: Agder Teater er en veldig vakker bygning som veldig mange flere vil like om ti år, mener Erling Dokk Holm som advarer mot å rive bygget. Onsdag var han på befaring i det nye kulturhuset i Vennesla. Foto: L chen, Per

Se bare på regjeringskvartalet som har bygninger i samme type stil, riktignok noe eldre enn Agder Teater. Riksantikvaren har gått sterkt inn for bevaring av høyblokka etter det som skjedde 22. juli, legger han til.

— Jeg er veldig glad for at Kristiansand har fått Kilden som er en fantastisk bygning, men man må være klar over at det er viktig å bevare bygg hvis historie man ikke har den nødvendige distanse til. Bygg fra den nære fortid har også klare kvaliteter, og Agder Teater er en veldig god bygning fra denne perioden. I tillegg har den en flott utsmykning sier Dokk Holm.

Han mener nybygget som skal erstatte Agder Teater bør ha eksepsjonelle kvaliteter:

— Dersom det ikke får fremragende kvaliteter som resulterer i internasjonale arkitekturpriser, blir det helt feil å erstatte noe som er veldig godt med noe middelmådig. Nå er det svært, svært viktig å ha is i magen. Dersom politikerne ikke klarer å se kvalitetene de har rundt seg, bør de få hjelp av ekstern kompetanse og ikke la seg rive med av sin egen smak, sier han.

Nøytronbombe

Agder Teater er en bygning veldig mange flere vil like om ti år

Erling Dokk Holm er forøvrig lite imponert over Kristiansand sentrum, og mener byen etter klokken 17 virker som om den er rammet av en nøytronbombe. Altså den type våpen som dreper mennesker, men lar bygninger stå.

Med handelen lokalisert på Sørlandssenteret og studentene på Gimlemoen, blir selve sentrum liggende øde.

— Utbyggingen av Sørlandssenteret har ikke vært et gode for Kristiansand. Det er et helt riktig virkemiddel å legge volumkrevende handel utenfor byen, men å selge dagligvarer og kjoler der ute er meningsløst, sier han.

Debatt

— Disse tingene vet vi nå mye om, og det er usedvanlig viktig at Kristiansand tar en debatt om utviklingen av byen. Der vil kulturen spille en viktig rolle, sier Dokk Holm og påpeker at en by som Tromsø er langt mer vital enn Sørlandets hovedstad.

— Kristiansand har ikke forvaltet sitt lodd særlig godt, sier mannen som nå advarer mot å legge bygget nederst i Kongens gate i grus.