KRISTIANSAND: "Mange ansatte har gått over mangemåneder med gjennomsnittlig overtid på 10-15 timer i uken, noe somer uakseptabelt og grovt brudd med AML (arbeidsmiljøloven)."

Detteer en av de skarpeste formuleringene i et brev de tillitsvalgte iKilden sendte til ledelsen fredag ettermiddag. En drøy måned etteråpningen, og seks måneder etter at bygget ble tatt i bruk, begynnertålmodigheten til en hardt presset stab å ta slutt.

For mensbillettsalget går så det suser med 80.000 solgte i 2012, og detkunstneriske innholdet høster terningkast fem og seks, arbeider deansatte ifølge brevet over evne.

15. november skrevFædrelandsvennen første gang om uro blant de Kilden-ansatte, men davar det ingen som ønsket å kommentere signalene som lekket ut. Dengang møttes de tillitsvalgte i fagforeningene MFO, NTL og Film ogTeaterteknisk Forening for å drøfte en felles bekymringsmelding tilstyret om hardt pressede medarbeidere.

10-15 timers overtid i uka

Etter et møte med ledelsenble dette lagt på is, men nå har de tillitsvalgte formulertmisnøyen skriftlig overfor administrasjonen. Sammen med enmøteinnkalling sendte de fredag ettermiddag et skarpt brev medtittelen "Henstilling til ledelsen i Kilden".

Fædrelandsvennen harfått tilgang til brevet. Stor overtidsinnsats ut overarbeidsmiljølovens bestemmelser er ett av klagepunktene. Mangeansatte skal ifølge brevet ha arbeidet overtid gjennomsnittlig10-15 timer uken. Arbeidsmiljøloven sier dette: "Overtidsarbeidetmå ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i firesammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker."

Det heter også: "Samtidig må den samlede arbeidstid ikke overstige13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager.Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnesover en periode på åtte uker".

Ifølge brevet er disse bestemmelsenebrutt på Kilden. Om overtidsjobbingen heter det videre i brevet: "De ansatte har tatt ansvar for driften uten å nekte å jobbeovertid. Konsekvensene av en overtidsnekt tør vi ikke tenke på.Ledelsen kan ikke skjule seg bak at all overtid skal være pålagt.Vi krever at ledelsen betaler ut overtid i tråd med lov— ogavtaleverk".

- Ingen kommentar

Stabs- og økonomidirektør Gunnar ThonLossius er blant mottagerne av brevet. Han sier dette:

— Dette erting jeg ikke vil kommentere før vi har hatt det planlagte møtetmed de tillitsvalgte. De foreslo fredag, men jeg vil helst ha detallerede onsdag. Nå har jeg ikke nok kjøtt på beinet til å kunne sinoe, sier Lossius.

- Dette var jo også et tema i høst, så du kjennerkanskje til disse tingene fra før?

— Nei, dette er første gang deforeslår konkrete tiltak, så dette er noe annet, sier Lossius.

- Menanklagene om stor arbeidsbelastning har du vel hørt før?

— Som sagt:jeg vil ikke kommentere innholdet i brevet før vi har hatt møtetmed de tillitsvalgte, sier Lossius.

Ledelsen beskyldes også for åbelaste de ansatte med konsekvensene av manglende styring.

Reagerte med pressemelding

Da Fædrelandsvennen mandag publiserte ennettartikkel om dette, reagerte de tillitsvalgte med følgendepressemelding:

"Fra de tillitsvalgte i FTTF, MFO og NTL på KildenIKS, Kristiansand 13.02.2012

Vi som tillitsvalgte vil på vegne avde ansatte kommentere dagens artikkel på Fvn.no. Vi er både stolteav og glad i arbeidsplassen vår, derav brevet til ledelsen. Sakenei brevet er et normalt resultat av en nystartet, kompleks ogomfattende drift. Henstillingen er intern og spissformulert. Viopplever en imøtekommende og løsningsorientert ledelse og vilpresisere at vi ikke er i en konflikt, tvert imot. Vi ser frem tilå finne løsninger i samarbeid med ledelsen og ber innstendig om atvi kan få ro fra pressen rundt prosessen vi nå er inne i.

Mvh

Påvegne av de tiillitsvalgte. Christian Gavigan. Tillitsvalgt FTTF."

Fædrelandsvennen har også snakket med Gavigan i tillegg tiltillitsvalgt for NTL, Kjersti Petersson. Ingen av dem ønsker åkommentere innholdet i brevet som inneholder skarpe formuleringer:

"Ingenting blir bedre av seg selv"

"Etter drøyt 6 måneders drift idet nye bygget og i den nye organisasjonen sliter vi med storeorganisatoriske problemer som medfører ineffektiv drift og storslitasje på de ansatte. Ledelsen har stilt krav til full drift ogkvalitet fra dag en, men har ikke lagt til rette for at de ansatteskal ha en sjanse til å levere et høyt profesjonelt resultat".

Alfaog omega i omstillingsprosesser av denne omfatningen er å involverede ansatte for og sikre medbestemmelse og medvirkning. Vi hartidligere etterlyst å få formalisert samarbeidet med ledelsen.Dette har så langt resultert i kun ett møte (den 7. desember ifjor). Vi må imidlertid ha langt hyppigere møter for å sikre atarbeidsforholdene blir levelige og i tråd med lov- og avtaleverk.Vi er klar over generelle konsekvenser av fusjonsprosesser ogetablering av nye rutiner innen virksomheter. Det er derimot ingengyldig grunn for å ikke foreta seg noe. Ingenting blir bedre av segselv.

Etablering av samarbeid mellom ledelsen og tillitsvalgte erførste pri i tråd med Hovedavtalens krav om formell møteaktivitetfor å sikre medbestemmelse og medvirkning. De ansatte har gjort oggjør en heroisk innsats under svært krevende forhold. Alle ytersitt beste for at Kilden skal bli en suksess. De ansatte har værtløsningsorienterte, og t.o.m. servert løsninger, men dette er ikkeblitt fulgt opp. Når de ansatte opplever at man ikke etter 6måneder øyner bedring eller blir orientert om en fremdriftsplan forå på sikt bedre forholdene, begynner folk å miste motet ogmotivasjonen.

Uforsvarlig

Vi opplever alvorlige mangler ved dengrunnleggende organiseringen av arbeidet (organisasjonsstruktur,kommandolinjer, kartlegging av oppgaver, ansvarsområder etc). Vifamler i blinde og opplever oss i høy grad som prøvekaniner. Dettefører som sagt til ineffektiv drift og slitasje men dette lederogså til at tilliten til ledelsen er blitt alvorlig svekket.

Herkrever vi at ledelsen involverer de ansatte i å kartlegge oppgaversom flyter. De ansatte kan imidlertid ikke uten videre påleggesflere oppgaver uten forutgående drøftinger/forhandlinger. Det måryddes opp i stillingsinstrukskaoset, som skaper usikkerhet rundtansvar og mandat, som igjen hindrer effektiv drift. Det har værtuforsvarlig å kaste de ansatte ut i et slikt kaos, hvor deorganisatoriske holdepunktene har vært meget uklare. Ytterst settleder et slikt eksperiment til at det oppstår en uformellorganisasjon, som de ansatte skaper ut fra enselvoppholdelsesdrift, og ledelsen mister oversikt, styring ogkontroll. Vi tviler på at dette har vært hensikten".

Det manglerikke på gode intensjoner og visjoner fra ledelsens side, men viopplever en nærmest fraværende evne til å forutse hva det planlagteaktivitetsnivået vil kreve av ressurser. Dette har medført storekostnader i overtid og tilsvarende uforsvarlig overbelastning av deansatte. Det er for lengst alt for mange brudd på avtaleverk ogarbeidsmiljølov og dette kan ikke fortsette i uoverskuelig fremtid.Vi krever at ledelsen gjør strakstiltak for å bedre situasjonen. Viforeslår at det delegeres ansvar til fagledere som sitter medoversikt over og kompetanse på ressursbehov. Det må opprettesbemanningsplaner og ryddes opp i en rekke ansettelsesforhold som eri strid med lov- og avtaleverk", står det i brevet som avsluttesmed følgende: "Til orientering er det flere av de ansatte som idisse dager vurderer å gå til arbeidstilsynet. Det er altså på høytid nå å slå på bremsene, ta en time-out og sammen med de ansatterydde opp i det organisatoriske kaoset".

Brevet er signert "Detillitsvalgte i Kilden TKS/IKS."