— Det ser veldig underlig ut å stikke av fra rettsmøtet på denne måten, sier advokat Svein Kjetil Stallemo. Mandag representerte han Edvard Valberg, Lars Emmelthun, Christoffer Trædal, Nils Jørgen Nilsen og Fredrik Justnes i Kristiansand tingrett. Der var de møtt som saksøkte i en såkalt småkravsak. Sammen utgjør de fem bandet Honningbarna.

Striden i tingretten sto om et depositumsbeløp på 20.000 kroner som de fem hadde betalt inn til utleieren Erik Frøysnes i 2012. Leieforholdet for et «kombinasjonslokale» i sentrum av Kvadraturen varte bare et snaut år, og da det var slutt fikk de ikke depositumet tilbake. Saken har først vært i forliksrådet hvor Honningbarna vant på grunn av manglende oppmøte fra Frøysnes. Motkravet fra huseier havnet så i tingretten.

Fraværende

Fædrelandsvennen troppet også opp i retten. I samme øyeblikk som undertegnede journalist viste seg i døren grep Erik Frøysnes sine papirer og forlot lokalet.

Like etter kom dommerfullmektig Lise Landsverk Mo inn og erklærte retten for satt. Hun uttrykte undring over at saksøker var fraværende.

— Det er ganske uvanlig. Jeg må ta en pause for å finne ut hva vi gjør med dette, sa hun og ble borte i fem minutter. Da hun kom tilbake sa hun:

— Saken må avvises hvis saksøker ikke er til stede. Man er også forhindret fra å reise saken på nytt, slo dommerfullmektigen fast.

Honningbarnas advokat, Svein Kjetil Stallemo, holdt så et kort innlegg hvor han krevde at saksøker også ble ilagt saksomkostninger.

Føler seg mobbet

Fædrelandsvennen har kontaktet Erik Frøysnes som krevde spørsmålene tilsendt på e-post. Slik forklarer han at han forlot lokalet da Fædrelandsvennen dukket opp:

«Dette skyldes at undertegnede har et anstrengt forhold til Fædrelandsvennen. Jeg føler meg stigmatisert, trakkasert (sic) og mobbet av lokalavisen. Undertegnede har faktisk store problemer med å forstå hvorfor en regionsavis skal være tilstede i en sak som omhandler et depositum pålydende Kr. 20.000, kroner. Jeg betaler gladelig depositumet tilbake for å slippe å sitte i samme rom som en journalist ifra Fædrelandsvennen som skalknipse bildet», skriver Frøysnes.

Han har en rekke ganger vært omtalt i avisen fordi han har vært i konflikt med kommunen om lovligheten av ulike leieforhold.

Sikker på å vinne

Denne saken er Frøysnes sikker på at han ville vunnet hvis han hadde blitt værende:

«Jeg er overbevist om at min sak ville vunnet frem, da jeg har en meget sterk sak med dokumentert fakta på at jeg harmåttet erstatte materiell, fullstendig utvask av lokaler, samt 15 dager manglende betaling 1.6 - 15.6.2013 i Gyldenløvesgate 31,» skriver Frøysnes.

Motpartens advokat Svein Kjetil Stallemo avviser dette:

— Innsigelsene han har kommet med er uriktige, udokumenterte og helt åpenbart grunnløse.