— Dyrt blir det, og det blir ikke lett, sier Vidar Bjorvand der han står og ser opp på fasaden på gamle Agder Teater. Bjorvand er formann i entreprenørfirmaet Kruse Smith, og betongsaging er en av tingene han kan noe om.

Fædrelandsvennen har bedt Bjorvand vurdere hvor enkelt det hadde vært å demontere Henrik Finnes fasaderelieff på den rivningstruede teaterbygningen. Blant andre ordfører Arvid Grundekjøn har tenkt høyt rundt muligheten for å flytte Kristiansands største utendørskunstverk til et annet sted.

Kunstverket er ved siden av arkitekturen det viktigste argumentet for aksjonsgruppa mot riving som tirsdag samler seg på Aladdin. Der arrangerer Kristiansand Venstre debattmøte om hva som kan gjøres med gamle Agder Teater.

Mens bygget rives

Dersom noen spør hvor lett det er å dele opp og flytte kunsten, har formann Vidar Bjorvand et foreløpig svar:

— Hvor stort er det? 340 kvadratmeter, sier Bjorvand og trykker fram regnemaskinen på telefonen.

— Oj! Det blir 52,6 tonn bare i murstein. Så kommer veggen bak. Dette blir tungt. Jeg ser for meg at man måtte brukt håndarbeid til dette, sier han og ser ettertenksomt opp på betongmastodonten fra 1976. — Ville du tatt på deg jobben?

— Vet ikke. Da måtte vi nok visst mer og gått grundigere inn i det. Jeg ser for meg at man måtte gjort det samtidig som bygget rives.

— Hvor mange mann trengs?

— Det kommer an på hvor fort de skal ha det ned?

— De brukte seks år på å sette den opp.

— Å sa du?! Seks år! Ja, hvis du sier det så.

Stor utfordring

— Hvor dyrt hadde det blitt? Millionbeløp?

— Ja, det kan det fort være. Jeg har aldri sett noe sånt gjort før. Og man kan ikke sage det uten å kutte noen av steinene. Det går ikke ei rett linje gjennom, sier Bjorvand.

— En stor utfordring?

— Ja, den er stor!

— Er det umulig?

— Nei. Så møe rart får de til på jorda i dag, så da må vel dette også gå an, sier Bjorvand.

Debattmøte

På Facebook har aksjonsgruppa mot riving samlet 3100 fans, og det ventes godt frammøte på debattmøtet i Aladdin tirsdag:

— Vi har blant annet fått Tanya Røskar fra fylkeskonservatoren i Vest-Agder til å komme og si noe om bygningen, sier Solveig Nilsen i Kristiansand Venstre.

Andre på talerlista er forfatter og journalist Gunvald Opstad. Fra kommunen kommer bygg- og plansjef Venke Moe, og Nils Erik Hessen fra Kristiansand Eiendom møter også opp. Aksjonist Trond Arntzen vil på sin side si noe om hvorfor han tror saken vekker engasjement hos så mange.

Kunstnerprotester

Mandag sluttet foreningen Norske Billedkunstnere Agder og Norske Kunsthåndverkere Sør-Norge seg til protestene med følgende felles pressemelding:

"I Finnes tidstypiske teglsteinsbilde har Kristiansand et unikt kunstverk som er en del av byens kulturhistorie og som bidrar til byens visuelle identitet.Vi mener at denne utsmykningen ikke må ødelegges, men tvert imot vedlikeholdes og fremheves som den sjeldne attraksjon den er."