«Byen har svært få slike bygg å vise til og er av den grunn også umistelig« , heter det i høringsuttalelsen fra Agder arkitektforening om gamle Kristiansand teater. Uttalelsen gjelder Kristiansand kommunes forslag til reguleringsplan for kvartal 49. Slik Fædrelandsvennen tidligere har meldt åpner dette forslaget for riving av Kongensgate 2 hvor Agder teater tidligere holdt hus.

«Svært underlig«

«Planen legger opp til «hensynssone-bevaring av kulturmiljø», hvor det innenfor dette spesialområdet ikke tillates riving av eksisterende bygninger. Arkitektforeningen finner det svært underlig at ikke Agder teater-bygget ligger i denne sonen« , heter det også i brevet fra arkitektforeningen. Den tellet ved nyttår 115 medlemmer. Videre i teksten heter det blant annet:

«Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Ugland og Thorne og har høy arkitektonisk verdi, som et godt eksempel på 1970-tallets arkitektur. Både materialbruk, formspråk og fasadeutforming, med store glassfelt og tette flater med integrert kunst, er tidstypisk og et konseptuelt sterkt uttrykk. Den integrerte kunsten er utformet av Henrik Finne. Bygget har bidratt inn i Kristiansands byhistorie, som et identitetsskapende bygg og som del av et viktig arkitektonisk mangfold, som en by på Kristiansands størrelse bør ha. «

«Feilgrep«

Også Fortidsminneforeningen Vest-Agder protesterer mot riving.

«Mange bygninger av kulturhistorisk verdi, har gjennom tidene blitt revet fordi de i sin samtid har vært vurdert som lite bevaringsverdige. Kristiansand kommune står i fare for å gjøre et lignende feilgrep...« heter det i uttalelsen fra Fortidsminneforeningen.

3. mars skal Vest-Agder fylkeskommunes Utvalg for samferdsel, areal og miljø ta stilling til reguleringsplanen. De reiste innsigelse mot riving også da det forrige forslaget til reguleringsplan var til høring.