På Agder Kunstsenter har det samlet seg flere ungdommer onsdag formiddag. På veggene henger det fotografier som kretser rundt tematikk om rus, kriminalitet og seksualitet. Andre bilder er abstrakte. Snart skal de tre ungdommene Kristoffer Michel (22), Yared Adis (18) og Mohammed Gulahmad (16) på scenen for å fremføre egenkomponert raplåt.

Vil starte eget firma

— Jeg vil starte mitt eget firma der jeg driver med musikk. Jeg er DJ, VJ og laget beats, forteller Michel.

Han begynte på Gateakademiet for to år siden, men er nå klar til å klare seg på egenhånd.

gateakademiet2.jpg Foto: Eva Myklebust

— Jeg følte ikke at jeg fikk den undervisningen jeg trengte på skolen. Jeg fant siden til Gateakademiet og det var en stor glede å komme hit, og få jobbe med deg jeg ville.

Yared Adis og Mohammed Gulahmad er kompiser og rapkolleger. De begynte begge på Gateakademiet for tre måneder siden.

— Det er veldig greit å være her, mener de.

Alternativt tilbud

Gateakademiet er et alternativt opplæringstilbud for ungdom mellom 16 og 25 år, og som står uten andre tilbud. Prosjektet hører til under Kristiansand kommune, men er et spleiselag med Vest-Ader Fylkeskommune. Det undervises i praktiske estetiske fag, som foto, musikk og tegning.

— Vi vil heve ungdommenes sosiale kompetanse. Vi fokuserer på ting som å vise respekt, å la seg lede, samarbeide med andre og det å ta ansvar for sine oppgaver, forteller Arnstein Håkonsen, avdelingsleder for Gateakademiet.

gateakademiet4.jpg Foto: Eva Myklebust

Tilbake til skole

Gateakademiet samarbeider med en rekke institusjoner, som Abup (avdeling for barn og unges psykiske helse), private og offentlige barnehjemsinstitusjoner, flyktningtjenesten og ungdomsteamet i politiet. Men ungdom trenger ikke ha noen tilknytning til noen institusjon for å komme inn i Gateakademiet.

Siden 2008 har 46 prosent av ungdommene som har vært innom Gateakademiet kommet seg tilbake til skolen, mens 28 prosent har kommet seg ut i jobb. De resterende prosentene har av ulike årsaker ikke kommet tilbake til skole eller jobb registrert av Gateakademiet.

To ganger i året har Gateakademiet en utstilling med verk fra elevene sine. 11. juni åpnet avgangsutstillingen på Agder Kunstsenter med noen av de beste verkene fra de 30 elevene. Utstillingen tas ned igjen torsdag kveld.

— Vi vil vise kvaliteten på teknikken, men også kvaliteten på uttrykket. De vil si noe med kunsten sin. Vi ser uttrykk som handler om kriminalitet og rus, men også uttrykk som handler om kjønn, sex og kvinnesyn fra ungdoms ståsted.

Kristoffer Michel (22), Yared Adis (18) og Mohammed Gulahmad (16) står på scenen for å fremføre en egenkomponert raplåt. Foto: Eva Myklebust

Kunstuttrykk

— Hvorfor tror dere at kunstneriske fag kan hjelpe ungdom?

— Det er det et todelt svar på. Det er ikke gitt at det er kunst som skal til for å føle at en mestret noe, men det er essensielt at vi har lærere som kjenner elevene. Vi har valgt kunstuttrykk fordi det ikke er alle ungdommene som er like flinke til å uttrykke seg skriftlig og muntlig, men de kan gjøre det gjennom kunst. Da kan det være en fin måte inn for å heve ferdighetene, svarer Håkonsen