— Styret har innstilt på å bli i Oslo i 2009, med opsjon på tre nye år, sier Behnam Farazollahi i by:Larm.

Det betyr imidlertid ikke at bransjefestivalen nødvendigvis kommer til å havne i Oslo de tre påfølgende årene. Styret som har besluttet å legge by:Larm 2009 til Oslo er nemlig på vei ut.

— Styret har sittet noen år, og det er på tide å bytte det ut. Avgjørelsen kommer til å bli tatt av det nye styret i august, sier Farazollahi.

Knutepunkt ble avgjørende Det er hovedsakelig økonomiske årsaker til at festivalen som opprinnelig skulle trekke norsk musikkmiljø ut av oslogryten blir holdt i Oslo for andre år på rad. Etter store underskudd i Stavanger i 2005 og Tromsø i 2006 var bransjetreffet nødt til å ta grep for å overleve.

— Hvis vi for eksempel hadde arrangert by:Larm i Stavanger i 2008 og gått med underskudd, hadde det vært kroken på døren, sier Farazollahi.

Til syvende og sist lå avgjørelsen av by:Larm-plasseringen hos Kultur- og kirkeminister Trond Giske. Da departementet valgte ut hvilken festival som skulle få såkalt knutepunktstatus i desember i fjor, måtte by:Larm se seg forbigått av Øyafestivalen i Oslo.

— Hadde vi fått knutepunktstøtte ville kanskje utfallet blitt et annet. Det kreves at vi skal ha sunn økonomi, men samtidig får vi ikke den økonomiske støtten vi trenger for å ta risikoen ved å arrangere by:Larm i for eksempel Bergen eller Stavanger, sier Behnam Farazollahi.

Vil samarbeide med Bergen Når festivalen legges permanent til Oslo de neste årene får den også som mål å «gjøre Oslo til et musikalsk kraftsentrum i Europa».

— Det er ikke dermed sagt at vi skal glemme de andre byene vi har vært i, understreker Farazollahi.

Han ser for seg at for eksempel Bergen kan være fokusby i 2009, i samarbeid med lokale aktører som BRAK.

— Vi ønsker å finne et opplegg alle kan være fornøyd med, sier han.

- Veldig skuffet For Frøydis Moberg, daglig leder i BRAK, kom det ikke som noen overraskelse at by:Larm havnet i Oslo.

— Men vi ble selvfølgelig veldig skuffet likevel. Veldig mye av musikkbransjen er konsentrert i Oslo, og dette handler om det som var grunntanken med by:Larm, å reise rundt og se lokale band på hjemmebane og møte lokale arrangører. Dette mister de nå, og det er veldig synd, sier hun.

Hun understreker imidlertid at musikkmiljøet i Bergen har et godt samarbeid med bransjen i Oslo, og at hun ser positivt på muligheten til å samarbeide med et by:larm som legges til Oslo på fast basis.