KRISTIANSAND: Et eget avdelingskontor på Sørlandet står på ønskelisten til den nye styrelederen for Norsk Forfattersentrum, Line Baugstø.

Forfatteren fra Kristiansand som nå bor i Ski sør for Oslo, ble på helgas årsmøte valgt til styreleder for to år etter å ha vært nestleder i fire år. Norsk Forfattersentrum som har eksistert i 40 år, er en organisasjon av og for forfattere. Den er et statsstøttet formidlingsorgan for skjønnlitterære forfattere og arrangerer turneer, opplesningskvelder og andre forfattermøter. Den er dessuten samarbeidspartner for de viktigste litteraturfestivalene.

Over 1000 forfattere er medlemmer, og det er opprettet kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø med til sammen 12 ansatte. Sannsynligvis blir det opprettet et kontor i Stavanger snart.

— Jeg håper at et sørlandskontor kan bli en realitet i løpet av to år, for det er stor interesse for forfatterbesøk i landsdelen, sier Baugstø.

  • Blir alle forfattere i dag nærmest nødt til å gå ut og møte publikum for å skape oppmerksomhet rundt bøkene?

  • Nei, ingen blir nødt. Folk er forskjellige - og noen synes at akkurat det er helt forferdelig. Da må de få slippe. Selv liker jeg å møte folk.

For mange forfattere er dette også en viktig inntektskilde. Vi får jo betalt for de oppdragene vi påtar oss, og slikt kommer godt med.

  • Hvem kan bli medlem av Norsk Forfattersentrum?

  • Alle som har gitt ut ei skjønnlitterær bok, kan søke medlemskap. Et forslag om å åpne også for fagbokforfattere ble grundig nedstemt i fjor, sier den nye styrelederen.