De siste 20 årene har den britiske hardrocklegenden Coverdale bodd ved Lake Tahoe, Nevada USA, og har nå både britisk og amerikansk pass. Et visst perspektiv på sitt tidligere hjemlands historie har han imidlertid bevart. Coverdale er født og oppvokst i Saltburn-by-the-Sea i North Yorkshire på nordøst-kysten av England. På telefonlinjen fra USA er han kjapt ute med å minne om en del av Norges mer ville historie.

– Jeg er fra North Yorkshire og dere vikinger herjet, plyndret og voldtok ikke så rent lite der, humrer han, og antyder at norske vikinger muligens kan ha lagt igjen genene sine på de britiske øyer.

I mai tar han uansett sine britiske gener, stemmen, erfaringen og den lange rekken med millionselgende album og singler med seg til Norge. Fire konserter blir det her i landet.

– Hvorfor blir det så mange konserter i Norge denne gangen?

– Rett og slett fordi vi ble invitert. Vanligvis får vi ikke anledning til å spille i mer enn en by i hvert land, og det betyr stort sett at det er i Oslo vi spiller, forklarer han.

Sandnes, Tønsberg, Trondheim og Bergen får besøk.

– Dette er helt perfekt og blir nesten en liten norgesturné. Vi har til og med laget egne t-skjorter viet konsertene i Norge, humrer sangeren.

Superstjerne

Coverdale ble stjerne over natten da han tok over som vokalist i Deep Purple i 1973. Etter at den versjonen av bandet la inn årene i 1976 startet Coverdale den første utgaven av Whitesnake. Debututgivelsen var Epen ”Snakebite” og allerede der var en framtidig konsertfavoritt som "Ain't No Love in the Heart of the City" på plass.

– Vi startet Whitesnake på høyden av punken, forklarer han.

På slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet byttet Coverdale jevnlig ut medlemmene i bandet, pøste ut plater og irriterte på veien på seg feministgrupper med de ikke akkurat subtile plateomslagene sine.

USA

Bandet kjempet en stadig mer innbitt for å oppnå suksess i USA. Et mer polert lydbilde samt noen taktiske remikser og nyinnspillinger av eldre låter førte til at ”Slide it in”, ”Whitesnake” og ”Slip Of The Tongue” ble platene som sikret bandet salg i millionklassen. Siden har Coverdale hentet bandet fram med jevne mellomrom men nye plater har det ikke blitt mange av. I fjor kom imidlertid comebackalbumet ”Good to be bad”. Da var det gått elleve år siden det forrige albumet, og både kritikere og fans omfavnet bandet igjen.

– Platen har blitt mottatt på en fantastisk måte og den selger fortsatt. Vi er svært takknemlige, slår han fast.

Det britiske musikkmagasinet Classic Rock kåret den like godt til fjorårets aller beste utgivelse.

– Etter min mening står den nye platen seg godt sammenlignet med de andre platene i karrieren vår. Målet vårt var å lage en cocktail av 30 års Whitesnake-historie. Det synes jeg vi greide.

Skeptisk

Coverdale er svært lite begeistret for den internasjonale musikkbransjen. Det er en del av forklaringen på hvorfor det ikke akkurat har kommet flust med Whitesnake-plater de siste 15 årene.

– Jeg hadde lite lyst til å ha noe med musikkbransjen å gjøre. Jeg har verken interesse eller behov for å involvere meg i den, forklarer han.

Den holdningen endret seg da han kom i kontakt med det lille plateselskapet SPV Records.

– Dette var folk som også var musikere. De var lette å snakke med, sier han.

I motsetning til sine tidligere kolleger i Deep Purple tar Coverdale og hans Whitesnake lange pauser mellom hver konsertrunde. Den 57 år gamle vokalisten unnskylder seg med at det er en måte å holde materialet friskt og levende.

– Vi turnerer omtrent bare hvert tredje år og da beholder vi gløden for sangene, mener han.

– Hvordan balanserer du ønskene om eldre hits med nytt materiale, spesielt nå som dere har et relativt nytt album ute?

– 50 prosent av sangene på settlisten sier seg selv. Jeg hadde nok blitt dratt ned fra scenen av hissige fans dersom jeg ikke hadde spilt enkelte sanger. Det er i hvert fall ikke en risiko jeg ønsker å ta blant dere vikinger, flirer han.

Basert på bandets settlister de siste årene betyr det at ”Fool for your lovin’”, ”Is this love”, ”Here I Go Again” og ”Still of the night” garantert blir servert. Coverdale har også for vane å legge inn sanger som ”Burn” og ”Stormbringer” fra tiden i Deep Purple”.

– Vi spiller imidlertid mye fra den nye platen. De nye sangene gir meg ny energi.

Her er Whitesnake i sving med Deep Purple-klassikeren "Burn":