Sebatian fikk noe travle siste tre dager. Han måtte nemlig finne seg en ny sang fordi hans eget valg ikke falt i smak hos TV 2. Nå skal han synge Whitney Houstons «One monement in time». Den kunne han bare litt fra før.

— Jeg synger hele tiden nå, sier han.

Og nå kan han den.

Alle om vinnersjanser

Vi har snakket med alle finalistene midt i de siste forberedelsene. Her kan du lese hva de har jobbet med, hvem de har tro på og hvorfor du bør stemme på akkurat dem!

Dette er finalistene:

  • Aaro Petrus Kontio, 24, Tromsø

  • Absence & Blipp, 18-24, Bergen

  • Lydia Hoen Tjore 14, Bergen

  • Rene Skar, 24, Bergen

  • Røa Eldresenter, 69 +, Oslo

  • Quick, 17-20, Oslo

  • Brian Aksnes Hoseth, 6, Verdal

  • Sebastian James Hekneby, 18, Tønsberg

  • Håkon Ricardo Storstadmo, 13, Vuku

Hva framfører du/dere under finalen?

Aaro: Jeg bruker flammer som et nytt element denne gangen.

Absence & Blipp: Vi har har tatt til oss alle tilbakemeldingene fra de to forrige rundene og funnet ut hva som er bra og dårlig. Settingene er et skoleball, så det blir mange overraskelser. Det blir mange triks som ikke har blitt vist på tv i Norge før. De som har sett det har sagt det er det beste vi har gjort så langt.

Lydia: Jeg skal synge «The Prayer».

Røa: (Det er hun som kaller seg «Bitch'en» som snakker): Vi må jo vente til i morgen med å røpe. Vi ble bedt om å dra det videre, det har vi gjort. Dere får se litt bar hud...

Quick: I finalen har vi tenkt å vise hva vi virkelig driver med og hvem vi egentlig er. Denne gangen skal vi verken være kinamenn eller fryst ned, men vi skal rett og slett være Quick.

Brian: Jeg skal gjøre en trylleakt som jeg gleder meg veldig til å vise.

Håkon: Det vil jeg ikke si. Folk får se på tv.

Sebastian: «One monement in time», med Whitney Houston.

Rene Skar: Forhåpentligvis en av årets sommerhiter: «Beautiful day».

Hva har du/dere øvd spesielt på?

Aaro: Flammer er farlig og man har lite tid dersom noe skjærer seg. Jeg har øvd mye på hva jeg skal gjøre dersom noe går feil.

A&B: Publikumsvennlighet. Det forrige showet var veldig stort i forhold til scenen. Nå har vi lagt det opp slik at kameraene kommer tettere på ansiktene. Forrige gang satset vi på akrobatikk og triks som andre dansere ikke gjør. Nå blir det mer ansikt framover.

Lydia: Jeg fikk litt dårlig tid til å lære meg sangen siden jeg kom videre på fredag, så jeg har konsert på teksten og gått inn i sangen funnet ut hva den handler om og sånn.

Røa: Vi har jobbet med å få inn det som skal være av tekst. Gamle hjerner lærer ikke så fort. Dette blir litt kort tid. Vi synes det er morsommere når vi har mer tid på oss. Men det skal nok gå. Vi har hatt det veldig, veldig gøy mens vi har holdt på med dette her.

Quick: VI har jobbet ekstra med samspillet mellom Kim som er breaker i gruppa, og oss andre tre, slik at alt går synkront og som planlagt.

Brian: Har øvd mye på triksene jeg skal vise, og samtidig kunne huske på alt jeg skal gjøre underveis. Så har jeg trent på fingerferdighet og timing.

Håkon: Jeg har øvd på å stå rolig å synge.

Sebastian: Jeg har bare prøvd å synge mye. Det ble litt stress for jeg måtte bytte sang på tirsdag. De (TV 2, red.anm.) ville jeg skulle velge en annen sang enn den jeg hadde valgt. Jeg kunne bare den nye littegrann fra før.

Rene: Vi har øvd på sceneshowet vårt der vi later som vi er på stranden en sommerdag. Vi har fått med lettkledde damer til å sprade rundt på scenen.

Hvordan tror du/dere dine/deres sjanser er?

Aaro: Jeg fikk masse bra tilbakemeldinger sist. Det er vanskelig å si, men det føles bra.

A&B: Vanskelig å si - alle deltakerne er veldig sterke. Vi har vel like store sjanser som alle de andre. Satser på at Norge er lei av sangere etter unevnelige sesonger av Idol. Vi håper Norge gir et annet talent en sjanse denne gangen. Forhåpentlig oss.

Lydia: Har ikke tenkt så mye på det. Har bare lyst å gjøre en bra framføreles. Det er så mange flinke med. Det blir nok en verdig vinner uansett.

Røa: Tja.... he he. Tror ikke vi har null sjanse. Enten vinner man eller så vinner man ikke. Men vi har fått en veldig stor fanskare. Folk ringer oss ned for å få oss til å opptre. Men det må vi jo si nei til mange. Det er begrenset hva vi orker. Statsministeren og helseministeren ville ha oss. Og noen gullbryllup og forskjellig. Det var en som sa vi måtte smi mens jernet er varmt. Men da hadde vi vært daue inne et halvt år. Vi må ta det i vår egen takt. Vi skal sette opp en kabaret i juni her på eldresenteret, så det skal vi jobbe med nå.

Quick: Tror vi har gode sjanser til å vinne. I alle fall hvis seerne og publikum vil se annet talent vinne framfor sang.

Brian: Det vet jeg ikke, jeg er ikke med for å vinne norske Talenter, men er med for å ha det artig. Å det har jeg altså.

Håkon: På en skala fra 0-10? 6. Sebastian: Det er helt umulig å si. Jeg vet ikke.

Rene: Jeg vil si at vi har gode muligheter på grunn av liveshowet vårt. Vi har energien som skal til for å nå ut til folk i salen og hjemme.

Premien er blant annet en bil. Har du/dere lappen?

Aaro: Ja.

A&B: Ja. De fleste av oss. Den bilen ville ha blittt godt brukt. Og alle pengene skulle gått til bensin slik at vi kom oss rundt i landet og fikk opptre og holde kurs for unge. Men dette er ingen bindende avtale, altså.

Lydia: Nei. (Hun er 14 år)

Røa: Ja. det har hele gjengen. Vi får trekke lodd. Den skal få hjul å gå på. Nei, vi har ikke diskutert det veldig alvorlig. Men av og til sier vi til hverandre at det er fryktelig å konkurrere mot de unge. Men de unge får sikkert mange sjanser videre i livet.

Quick: Bare en av oss, Bilal, har lappen. Så han får belage seg på å få status som sjåfør i gruppa.

Brian: Nei, det har jeg ikke. Jeg ønsker meg en BMX sykkel, jeg.

Håkon: Nei. Så hvis jeg vinner må jeg selge bilen, ja.

Sebastian: Ja.

Rene: Nei, det har vi dessverre ikke. He he. Planen er å selge bilen og investere i en turnébuss.

Hva skal du/dere gjøre med premien?

Aaro: Jeg vil reise. Først til Spania. Og så ut fra Europa, kanskje til Afrika og Sør-Amerika. Og jeg vil starte egen sjongleringsbutikk i Tromsø. Her er 750 barn som har sirkus som hobby, men ingen utstyrsbutikk.

A&B: Dra Norge på kryss og tvers. Det kommer vi til å gjøre uansett om vinner eller ikke. Vi får ikke vist alt vi kan gjennom tv. Vi ønsker at folk får oppleve showet live. Så har vi holder vi veldig mange kurs for barn og unge. Vi er veldig glad i å lære bort det vi kan. Premien hadde hjulpet oss til dette.

Lydia: Hehe. Har ikke tenkt på det. Jeg får selge den eller gi den til mamma og de.

Røa: Vi drømmer om et godt lydanlegg her og litt utstyr. Så ønsker vi oss et svært skap til å oppbevare klesdrakter og sånn i. Så får vi se om vi finner på å gi premien til noe annet. Skulle vi vinne, får vi ta det der og da.

Quick: Først blir det en velfortjent ferie, så har vi tenkt å gi litt til et godt formål, og resten regner vi med å bruke på utdanning, spesielt på dansekurs og workshops i utlandet.

Brian: Hvis jeg vinner, skal jeg selge bilen å kjøpe meg BMX-sykkel for den. Kanskje jeg får 150 kroner for bilen. Eller 1000? Hva tror du pappa?

Håkon: Jeg har lyst å bruke pengene til å utvikle meg. Gå musikklinja og studere ved et operahus i Norge, Danmark eller Sverige.

Sebastian: Jeg har ikke tenkt så mye på det. Har ikke tenkt så langt. Har lyst til å bruke den til å utvikle meg som artist. Jeg kan ikke beholde alt selv, og det er et spesielt barnehjem i Niger jeg ville ha gitt penger til. Jeg kjenner de som grunnla det.

Rene: Vi kommer til å bruke mye penger på å fikse opp studioet og oppgradere utstyret for å kunne lage enda bedre musikk. Samt markedsføre platen vår som kommer i sommer.

Hvilken av de andre deltakerne er din favoritt?

Aaro: Røa eldresenter. Jeg har fått masse motivasjon og inspirasjon fra dem. Går det ikke denne gangen kan jeg prøve på igjen når jeg er 60. A&B: Rene, rapperen fra Bergen. Han har ikke vært så sinnsykt kjent. Han jobber hardt, og har veldig fengenede sanger. Tror hans låt vil bli en sommerhit. Dessuten har han laget sangene sine selv.

Lydia: Alle er så flinke. Jeg må være patriot og holde med dem fra Bergen.

Røa: Det tror jeg er forskjellig innad i gruppa. Jeg er veldig svak for danserne. Særlig de som ikke har musikk, og bare har det som han gjør med munnen. Sangerne er praktflulle. Og han med diabloen... Nei, det går ikke an å velge. Ofte er det sangere som vinner. Det er de som rører hjertene. Men jeg håper noen vil le også.

Quick: Det må være Lydia - hun rørte oss når hun sang i semifinalen.

Brian: Aaro. Det er artig å se han med diablo. Har det selv og han lærer meg triks.

Håkon: Hm... Jeg vet ikke.

Sebastian: Vet ikke helt... Jeg er usikker. Det er så god stemning her. Det er en morsom og koselig gjeng. Jeg har egentlig bare prøvd å gjøre mitt.

Rene: Vi er patriotiske og støtter alle elementer innen hiphop, så vi heier i skjul på Abcense og Blipp.

Helt ærlig – hva synes du/dere om dommerne?

Aaro: De har vært snille med meg. Det var litt overraskende, for jeg hørte at de ikke var så snille med alle. I begynnelsen var jeg så nervøs at jeg ikke klarte å svare på spørsmål, men det går bedre nå. Det er diablo som er talentet mitt, ikke å snakke norsk.

A & B: De har git oss bra tilbakemeldigner. Så vi er veldig fornyød. Vi har ikke pratet så mye med dem, så vi kjenner dem jo ikke. Jan Fredrik og Mia er fortsatt med i fanklubben vår. Tror de kan bli enda mer glad i oss nå. Kanskje Thomas også kan bli med i fanklubben?

Lydia: Jeg synes ikke noe spesielt. De er flinke. Det er en manager der og to artister der, så de bør ha peiling og erfaring.

Røa: Mot oss har de vært storartet. Men de er kanskje litt rå mot noen. Jeg synes nok det. En ting er at de blåser dem av for tidlig. Så piller av dem alle fjærene også. Det er litt rått.

Quick: Vi synes de er kjempekule. Vet de kan være litt brutale i blant, men uten ærlig tilbakemelding og kritikk har man jo ikke mulighet til å utvikle seg eller bli bedre.

Brian: Greie.

Håkon: De har vært ganske positive. Jeg liker dem.

Sebastian: Hehehe. Jeg synes de sier mye bra. Jeg har fått ganske gode tilbakemeldinger. De er ærlige, men noen ting kunne de kanskje holdt for seg selv. De gjør en god jobb. Det er en vanskelig jobb å plukke de rette deltakerne fra så mange som det er på hovedaudition.

Rene: De er noen rævhål. Nei da. He he. De har gjort en god jobb med å gi konstruktiv kritikk. De skal ha «props» for den jobben de har gjort.

Hvorfor skal publikum stemme på deg/dere?

Aaro: I rock. He he.

A&B: Fordi vi er en gjeng glade gutter som gjør noe fornutig. Vi vil folk skal gjøre det de elsker å gjøre. Vi har alltid gjort det. Har lyst til å få muligheten til å vise folk det vi kan, og å lære andre unge. Vi underviser på kulturskolen og ved dansesentre. Så har vi jobbet hardt. Det blir gøy å være i finalen og få litt pause fra den sinnsykt harde treningskjøret. Vi har kanskje jobbet hardest. Vi har trenet firefem timer daglig.

Lydia: Jeg kommer til å gi alt på scenen. Jeg håper det er nok.

Røa: Fordi om de får seg en god latter, så er det ganske viktig her i livet. De må stemme fordi de liker sss. Og om de får seg en god latter. Hvis de blir glade av å se på oss, er det en god grunn.

Quick: Fordi nå fortjener en dansegruppe å komme i søkelyset. Vi har hatt mange sangere og individuelle dansere som har fått muligheten gjennom lignende programmer, men Norge har ingen profilert dansegruppe.

Brian: De skal stemme på meg hvis de synes at det jeg gjør er kult, pluss at det er artig å se på.

Håkon: Da får de se et enda større talent i framtida. Men de må jo ikke stemme på meg hvis ikke de ikke vil, da!

Sebastian: Jeg håper de vil stemme på meg fordi de synes jeg fortjenes at det. Jeg håper de som liker meg, stemmer på meg.

Rene: Fordi vi lager noe helt originalt, og vi tenker at hvis folk stemmer på oss får de se mer av oss i framtida og vi får opptre foran masse folk i Norge og også utenfor Norge. Sky is the limit.

Rene Skar skal rappe. Foto: Scanpix