ARENDAL: Punkbandet, som ble dannet så langt tilbake som i 1980, blir regnet som et av de mest innflytelsesrike bandene på punkscenen de siste tiårene. Onsdag kveld spilte de på Hovefestivalen, og viste at de fortsatt holder koken.

Les også: Rocka til Bad Religion for femte gang

— Vi har endret oss siden starten i 1980, men musikalsk er vi nå tilbake der vi startet. Det er mulig at vi har blitt litt bedre til å spille. Trommisen er i alle fall god, flirer bassist Jay Bentley til fvn.no.

— Og bassisten da?

— Han er ikke så god lenger. Han glemmer alt.

I skjærgården

44-åringen var overveldet over den sørlandske skjærgården da fvn.no møtte ham på stranden backstage onsdag kveld. De amerikanske punkrockerne hadde da kjørt i buss fra Kiel i Tyskland, og ankom festivalområdet som headlinere på Amfiscenen fire år etter at de sist spilte på norsk jord.

— Mitt inntrykk av Norge er pene kvinner og amerikanske biler. Første gang jeg var i Norge ble jeg overrasket over å se amerikanske Chevy-vaner. Dere betaler vel fire dollar literen for drivstoff, så jeg sier unnskyld til alle i Norge. Chevyer er vår feil, ler han.

Om det kanskje er for drøyt å laste Bad Religion for den amerikanske bilindustrien, kan de i det minste lastes for at både nordmenn og resten av verden har kjøpt utallige plater. Bandet står bak plateselskapet Epitaph, som nå gitarist Brett Gurewitz eier, og har selv gitt ut 14 album hittil. Den største kommersielle suksessen fikk de på midten av 90-tallet, men Bad Religion får ofte æren for sjangeren skatepunk som startet på 80-tallet og fortsatte i hovedsak på 90-tallet.

I SKJÆRGÅRDEN: Bassist i Bad Religion, Jay Bentley, var fascinert over den sørlandske skjærgården da han besøkte Hove onsdag. (Foto: Elling Svela) — Tony Hawk brakte skateboarding tilbake. I Epitaph la vi merke til at stadig flere folk laget skatevideoer, og ringte oss for å bruke låter til soundtracket. Og jeg sendte dem alt vi hadde. Vi kom vel med i 300 videoer. Jeg har ikke sett noen av dem, men dette er en viktig grunn til at folk forbinder oss med skating. De så skatevideoer og hørte våre låter. Vi ble involvert i skateindustrien og ble invitert til å spille på skateshow, sier bassisten.

Longboard

Det er imidlertid kun Jay Bentley av medlemmene i bandet som skater.

— Jeg skater longboard nå. Sist gang jeg stod på shortboard var i en halpipe. Da brakk jeg begge armene, og sa at nok fikk være nok. Det tar lenger tid å bli frisk nå. Som tjueåring tar det tre uker før man er i orden igjen. For meg tok det fire måneder. Jeg skater aldri mer med shortboard. Men jeg står på snowboard og surfer. Snowboard er trygt, sier 44-åringen.

På scenen er han derimot den mest aktive frontfiguren i bandet, sammen med vokalist Greg Graffin. På Hovefestivalen onsdag kveld leverte de et heseblesende show på en drøy time, i god, gammel skatepunkstil.

— Hvordan har punken forandret seg i løpet av de 28 årene dere har spilt?

— Skatepunken har fostret noen av de største bandene i verden, som Green Day og Offspring, og noen ikke fullt så bra band, som Good Charlotte. Men det skal ikke vi ha skylden for. Jeg tror punken ble en kilde til underholdning, som det egentlig ikke var ment til. Men på samme tid opprettholdt mange band integriteten, noe som var viktig da punken startet. Bandene ble suksessfulle uten at de ble «sellout», sier Bentley, som ikke ser på seg selv som en musikalsk rollemodell.

Ville bevise

  • Vi har heller fått band til å skjønne hva de er verdt. Da vi startet var vi 15 år, og alle sa at vi ikke var dyktige. Vi ville bevise at de tok feil. Det viktigste rådet jeg kan gi, er å legge merke til hva som skjer rundt. Ingen selger plater lenger, så vi er ferdige med at plateindustrien utnytter band. Jeg forsøker å si til unge bandmedlemmer at de må passe på hva som skjer forretningsmessig. Hvis ikke vil de bli som alle andre band, og spørre seg selv hvor pengene ble av etter en fem å lang karriere.

— Hva er trikset?

— Jeg vet ikke hva som skal til for å bli populær. Det er et sjansespill. Men vent til folk finner deg. Og ikke gi opp.

— Og turnere mye?

— Man må turnere nå. Hvis ikke vil man ikke tjene penger. Ingen selger album på Myspace. Der er alt gratis, flirer Bentley.

Nytt album neste år

Til tross for krass kritikk av plateindustrien: Bad Religion vurderer å gi ut deres 15. album neste år. Planen var først å være plateklare like over nyttår, men dette endret seg trolig bare timer før konserten på Hove. Vokalist Greg Graffin underviser ved UCLA i New York, og tirsdag kveld fikk han tilbud om mer undervisning. Han har gitt seg selv en betenkningstid på to uker.

— Jeg sa at han bør ta den sjansen. Vi er på Epitaph, og har ikke hastverk med noe. Hvis han fortsetter på UCLA, vil vi kommer med ny plate mot slutten av neste år. Dette er slik bandet alltid har vært. Alle gjør hva de vil. Dette er kun en hobby, medgir Bentley.