– Det er ikke noen vits i å slite ut folk. Det blir en bedre festival med en dag mindre. Det har litt med hva området tåler, og det har litt med hva folk orker, sier Toffen Gunnufsen.

Selv om han er veldig fornøyd med innhold og stemning, vedgår festivalsjefen at organisasjonen rundt Hovefestivalen har vært anstrengt før og under avvikling denne gangen.

Narkonykker.

I går fikk han dessuten to svært tunge avlysninger på nakken da både Opeth og Babyshambles meldte avbud. Vokalisten i Opeth hadde fått vannkopper, mens Pete Doherty fra Babyshambles ganske enkelt led av narkonykker.

– Det er ikke godt å vite hva som rører seg oppe i knotten på en sånn type, sier Toffen og rister oppgitt på hodet. I går jobbet han på høytrykk for å skaffe en erstatter for Opeth til avslutningsdagen i dag. En time og førti minutter etter at han annonserte avlysningen på pressekonferansen klokka 14 var erstatningen Satyricon på plass.

12-15om dagen.

I tillegg til en dag mindre, blir det 12-15 band om dagen neste år, mot de opp til 20 som spiller daglig på Hove i dag.

– Vi sparer ikke så mye på bookingen, for noen av disse utenlandske bandene er absurd billige. Men de koster indirekte i produksjon og overnatting, sier Toffen.

Køer.

Sammen med en heftig og intens konsertproduksjon har det store innrykket av opptil 16.000 besøkende, frivillige og akkrediterte vist seg å være litt i meste laget for infrastrukturen på Hove.

Minibankkøen har vært konstant opp mot 100 meters lengde, og køene til matbutikken har ikke ligget noe tilbake.

– Vi blei helt tatt på senga og tenkte «Å, i helvete!» Vi trodde det var nok å ha en kolonial som var fire ganger så stor som i fjor. Den ene minibanken brøt forresten sammen, og sånt er det veldig vanskelig å skaffe i en fei. Det er klart vi kan tape omsetning på det, sier Toffen.

18.000 på det meste.

Det var likevel bare den første dagen Hove kan sies å ha gått av hengslene, da hele 18.000 skulle se Jay Z. Samme dag skulle de fleste av disse få armbånd og installere seg på campen.

Lange køer, trafikkaos og det rene sodoma var resultatet. Mange var sinte over å måtte stå timevis i kø for å få armbånd.

– Vi har sagt fra til folk at de bør komme tidlig, men det passer kanskje ikke alltid. Vi tøyer grensen for hva området tåler når vi økte antallet campinggjester fra 5000 i fjor til 6-7000 i år.

– Men det jeg er minst fornøyd med, var at scannesystemet vi har fått fra Billettservice rett og slett ikke fungerte. Vi måtte ta alt manuelt, og da røyk køen opp. Men sånt skjer. Jeg har selv vært med på å stå i fire timer i kø på Lowlandsfestivalen, sier Toffen.

Fem år.

Han regner med det kan gå opptil fem år før Hovefestivalen har gått seg helt til.

– Det er ikke akkurat 17. mai i Eide dette her. Dere må huske at vi hittil bare har hatt til sammen åtte dager å teste området på. Handlegata er noe av det jeg er mest fornøyd med. Det er lunger der du kan sette deg ned og chille, og det er god mat og mye fint, sier Toffen og slenger restene av en baguette ned i riktig søppelbøtte.

– Hva er du aller mest fornøyd med da?

– At vi selger så bra med billetter på et program som er såpass fritt for headlinere. Jeg er alltid fornøyd med programmet, og vi har hatt mye bra. Wombats og Flogging Molly for eksempel. Og Jay-Z var helt konge. Her fikk vi full blåserrekke og en fantastisk konsert, sier Toffen.

– I tillegg har vi fått på plass et fantastisk kulturprogram med mer enn 200 innslag. Noe som setter sitt klare preg på festivalen på en positiv måte. Vi har langt på vei lykkes i å etablere et hoveunivers.

– Går dere i balanse i år?

– Det håper jeg. Med kortere festival neste år får vi gjort en bedre jobb.