KRISTIANSAND: — Beskrivelsene til Pål går mye lengre enn slik jeg opplevde det. Dette er Påls historie, og jeg er sikker på at hvis du spør noen andre får du en helt annen versjon, sier Gunnufsen til fvn.no.

Web-tv

Intervju med Toffen Gunnufsen

Dopavsløringer i Hetlands bok

Les også:

— Kjenner meg ikke igjen

— Quart fôret artister og bransjefolk med dop

Avslørende bok om Quart

— Hvordan opplevde du det?

— Vi hadde en episode et av de første årene, hvor noen bøyde seg for en tour-manager som etterspurte hasjisj. Etterpå lagde vi rutiner for hva Quart som arrangør bør gjøre i slike situasjoner. Hvis folk ble spurt om å skaffe narkotika skulle de si nei, og hvis de ble tatt for å skaffe narkotika fikk de sparken.

- Du kan ikke ha full kontroll

  • Hetland mener det skjedde systematisk? Men du merket ikke noe?

— De som tror det ikke går an, vet ikke hvordan det er å drive festival. Avviklingen av en festival er så hektisk og så omfattende, at det er umulig å ha kontroll helt ned på detaljnivå. Du er nødt til å stole på det systemet som er der, og de folka som du har under deg, sier Toffen.

Toffen mener Quartens rykte som dopfestival har sin opprinnelse i festivalens tidlige år.

— I begynnelsen av festivalens historie sto housekulturen ganske sterkt, som var den tidas pønkekultur. Kristiansand har også vært kjent som det hvite pulvers by, og hvis du ønsket narkotika trengte du ikke gå til Quart-ledelsen. Det var bare å stikke opp i byen en tur, sier Gunnufsen.

- Politiet godtok narkobruk

Gunnufsen fremhever også at festivalen hele veien samarbeidet med politiet, som var til stede med narkospanere i sivil hvert år.

— Politiet var veldig skeptiske de første årene, og jeg husker de forlangte navnelister over alle som var involvert, inkludert de frivillige. Det fikk de, for vi hadde jo ikke noe å skjule, sier Gunnufsen.

I boken hevder Hetland at politiet så gjennom fingrene med narkobruk under festivalen, både blant artistene og blant gjestene.

«Vi hadde nemlig, etter flere års krangling med politiet, til slutt fått definert backstage som et privat område. Dermed kunne også større kvanta avleveres helt trygt», skriver Hetland.

Politiet kunne dermed ikke ta seg inn på backstageområdet uten ransakelsesordre. Politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer benekter at politiet stilltiende godtok narkobruk på festivalområdet.

— Hadde vi vært klar over at det foregikk lovbrudd, hadde vi grepet inn, sier Hortemo i en kommentar til fvntv.

- Flott at Quart blir bok

Boken blir lansert på en pressekonferanse i morgen, men er tilgjengelig i enkelte bokhandler allerede i dag.

Gunnufsen er ellers svært begeistret over at Quartens historie nå har kommet ut i bokform.

— Jeg synes det er flott at noen skriver en bok om Quart. Det er mye kulturhistorie i en slik bok. Jeg har skummet litt gjennom, noe kjenner jeg meg igjen i, og noe ikke. Det viktigste er uansett at den skrives, sier han.

Les mer om Hetlands bok i morgendagens Fædrelandsvennen, og se flere reaksjoner i kveldens sending på fvntv klokken 17.30 og 18.30.