I bunn er det en film om ærlighet. Ærlighet overfor seg selv og ens nærmeste, i dette tilfellet sin sønn.

Over den grunnplattformen er filmen en blinkende munter bygning med mange skarpe kanter.

I den bygningen finnes den amerikanske tobakkindustrien, rundt den kretser det en rekke gribber, papegøyer og fargerike småfugl.

Men ikke er dette et ensidig angrep på industrien som sådan, med dens innebygde vanvittige kynisme. Den gløgge og velopplagte satiren rammer også helsepolitikere som gjør en karriere av sin røykemotstand, journalister uten skrupler og moral, arbeidsnarkomane Hollywood-haier, og mer generelle felt innen fanatisme, egoisme og mangel på moral.

Det aksentueres omkring Nick Naylor, (spilt med stor kløkt av Aaron Eckhart), en sjarmerende, kynisk snakkemaskin av en lobbyist for tobakksindustriens matadorer. En verbal tiger, men med ett ømt punkt: Sin sønn. Det er sønnen som får frem tvilen i ham. Husk: dette er en hollywoodproduksjon, så den gamle hollywoodhistorien om far/sønn og En Ny Morgen er intakt.

Men først og fremt og mest minneverdig: Det er en morsom film. Men samtidig som vi underholdes vilt og fermt, informeres vi.

Vi blir informert om de golde tall vedrørende tobakksindustriens produksjon og inntjening, og om de daglige dødsfall på grunn av røyking. Det er store tall, på begge områder.

Men aldri løftes det en pekefinger. Og dét er en bragd i seg selv, nemlig å sende en rakett inn i tobakksindustriens innerste kyniske vesen og samtidig være så bredt underholdende.

Jason Reitman har med én person, den tidligere reklamefiguren «The Marlboro Man», (muskuløst tolket av den allsidige Sam Elliott). Nå som han er dødssyk av lungekreft, vil tobakksindustrien ikke ha noe med ham å gjøre. Han rammes ikke av satiren, han er mer å se på som en tragisk skikkelse som samtidig synliggjøring industriens kynisme.

Regien er meget bevisst og poengtert, samtidig som den gjøgler, men den gjøgler med disiplin.

Vi sier: Takk for denne spøken, Jason Reitman og Christopher Buckley, den var svært opplysende!

Thank You For Smoking

USA 2005

Regi: Jason Reitman

Manus: Jason Reitman etter Christopher Buckleys roman

Skuespillere: Aaron Eckhart, Maria Bello, Adam Brody, Sam Elliott, Katie Holmes