USA 2009

Regi: Mike Newell

Manus: Doug Miro, Carlo Bernard, Jordan Merchner, Boaz Yakin

Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell

Sensur: 11 år

Egnethet: /Ungdom/voksen

Det er dømt eventyr og eskapisme fra første bilde her. Hør bare: Vi er i det 6 århundrets Persia, den gang var det et enormt rike. En gutt fra rennesteinen er blitt adoptert av kongen. Han viser seg å være prinstittelen verdig. Under et slag mot en hellig by, må han, ad ville veie, rømme byen sammen med byens prinsesse Tamina. De bringer med seg et magisk sverd, et sverd som kan fylles med Tidens Sand (uha!). Da blir det magisk og det kan reversere selve Tiden. Et farlig verktøy for et sleipt sinn. Og et slikt sleipt sinn finnes det innen de kongelige rekker…

Det stuntet med å rømme byen sammen med en prinsesse og et magisk sverd, skaper mye action, larm og bulder, magi og legemliggjørelse av mange onde tanker.

Det hele er regissert av Mike Newell med svære bevegelser, med sans for de store anledninger, for de muskuløse opptrinn, for de maleriske stemninger og for de storslåtte landskap. Mye er malt med bred pensel, enten det er det rent eventyrlige, actionakrobatikken eller replikkene. Mike Newell makter overgangen til denne muskuløse formen, tidligere har han skapt filmer innen en totalt andre universer, som komedien ”Fire bryllup og en gravfred” og det psykologiske dramaet ”Donnie Brasco”.

Også Jake Gyllenhaal beveger seg her i en helt annen sfære enn i ”Brokeback Mountain”, men han tolker sin prins med all mulig fysisk bravour (med kyndig hjelp av stuntmenn, vil, en formode). Gemma Arterton (”Clash of Titans”) tror vi på som djerv, selvstendig prinsesse.

Så: lar du deg uhemmet begeistre av kulørt handling fra ”før i tida”, drabelig action, hvori magisk sverd og menn med onde hensikter, er ”Prince of Persia” noe for deg. Men husk: dette er skapt for et ungt publikum.