Forfatter: Arild Stubhaug

Sjanger: Biografi

Forlag: Aschehoug

Jacob Aall (1773-1844) var en betydelig samfunnsaktør i sin tid. Nes jernverk var blant landets fremste. Han sørget godt for sine ansatte, men mange bønder ble leilendinger fordi han overtok gårdene for å slette gjeld. Han så ikke med udelt glede tilbake på det som ”olding”.

Teologen Aall hadde sterke humanistiske interesser. I København, der han studerte, ble gift med sin elskede Louise og fikk en nær vennekrets, fikk han syn for det oldnorske, og han oversatte blant annet Snorre.

Som eidsvollsmann var han lite aktiv og gav uttrykk for at han mistrivdes. For Aall var skillet med Danmark en ulykke. Han ble atskillig mer synlig som politiker på Stortinget.

Som vanlig når Arild Stubhaug griper fatt i et historisk materiale, blir det et grundig og hederlig resultat. Kronologisk følger vi Aall og hans familie og verket gjennom med— og motgang år for år. Det blir mange detaljer, men ikke slik at det forstyrrer lesegleden.

Jacob Aall var mer foregangsmann enn reformator, en person med stor arbeidskapasitet, mild av sinn, gavmild og gjestfri. Han har så visst fortjent den grundige biografien, som er utstyrt med en rekke opplysende malerier og bilder, og som også gir et fascinerende tidsbilde.

Jacob-Aall_medium.jpg