Forfatter: Tore Janson

Sjanger: Historie

Forlag: Pax

Begrepet "germanere" er problematisk fordi nazistene hentet det frem og brukte det i sin nasjonalistiske og selvforherligende propaganda. Men germansk historie er viktig for å forstå fremveksten av dagens Europa. Hvordan vi skal forholde oss til denne todelte arven, er utgangspunktet for den svenske språkprofessoren Tore Jansons nye bok. Som bøkene om latin, romerne og andre emner er også denne full av kunnskap og formidlingsglede.

Germanerne var mange folkegrupper; anglere, saksere, frisere og langobarder for å nevne noen. De var noen råtasser, stoppet Romerrikets ekspansjon og noen av dem kom til å grunnlegge dagens nasjonalstater. Også språklig er de av stor betydning. Norsk er et av de mange språkene som vokste ut som en kvist fra den germanske språkgrenen på den indoeuropeiske stammen. Ordene forteller oss mye om vår germanske arv.

Men når det tas inn i en ideologisk ramme som forherliger et folk, tømmes det for sin opprinnelige verdi og historie. Det er det historien kan lære oss og gi oss motgift mot. Jansons bok er derfor mer enn en undersøkelse av mytene, historien og språkene germanerne etterlot seg; det er en påminnelse om at vi har et ansvar for hva vi fyller ordene med. En bok til kunnskap og ettertanke.

germanerne.JPG