Hjemme i stua hos mor på Søm. Foto: Jon Anders Skau
Amir trives i kryssilden fra to blitzer. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg synes det er deilig å ikke være så drøy lenger. Nå lager vi ren fiksjon, sier Amir Asgharnejad. Han sitter i sofaen hos mor Ghamar på Søm hvor han er hjemme på juleferie.

Det var i 2012 iraneren fra Kristiansand havnet på riksnyhetene fordi han ble holdt igjen og trakassert av politiet på flyplassen i Baku. Det var dette året Aserbajdsjan arrangerte finalen i Melodi Grand Prix, og myndighetene forsto slett ikke humoren i Amirs NRK-sendinger.

To år senere har humoristen anlagt fullskjegg, og han tøyser ikke lenger med fremmede mennesker på gata. I stedet lager han sketsjer, parodier og satiriske nyhetssendinger sammen med Odin Eiriksson fra Tromsø. Resultatet er «Uaktuelt med Amir og Odin» som vises på nett-tvkanalen VGTV. Hittil er seks episoder publisert, og til vårsesongen kommer ti nye programmer.

Se Uaktuelt med Amir og Odin - episode 6, fra VGTV:

Talentutvikling

— Vi synes det er viktig å finne og utvikle nye talenter. Vi kan ikke konkurrere med de etablerte kanalene om de store profilene, men vi har i stedet etablert profiler som Hasse Hope og Einar Tørnquist. Og nå har vi altså funnet Amir og Odin, sier programsjef Martin Jøndahl i VGTV.

— Vi arbeidet med dette i to uker før vi fant ut at det skulle hete «Uaktuelt med Amir og Odin», sier Amir. Han har fem års utdanning fra Statens kunstakademi, og humor er blitt kunstformen han har valgt. Kjernen i teamet bak «Uaktuelt» består av ham selv, Odin Eiriksson og Magnus Rye, men mange andre er også involvert. Det gjelder for eksempel produksjonsselskapet Norsk Fjernsyn som også har laget underholdningsserien «Karl Johan» for NRK.

Dildoløp

— Humor er den største kunstformen for oss. Det er veldig direkte. Enten ler du, ellers så ler du ikke, sier Amir.

Det var i rollen som den iranske tv-reporteren Bijan han først ble kjent gjennom NRK, og det var også denne figuren som provoserte fram arrestasjonen i Aserbajdsjan for to år siden.

— Du har løpt nedover Karl Johans gate og viftet med en diger dildo i ansiktet på fremmede mennesker. Hvor går egentlig grensa for det du kan finne på?

Skummelt

— Jeg gjør ikke sånt lenger. Og jeg må innrømme at jeg var fysisk dårlig etter hver gang jeg hadde gjort noe «slemt» eller drøyt, sier Amir. Han liker mye bedre å stå foran et publikum og være morsom.

— Vi driver et alternativt stand up-konsept som vi kaller Laugh på utestedet Sawol i Oslo. Her er det ikke noe filter, bare deg og mikrofonen. Og det er med dine egne vitser du må slå igjennom.

— Er det skummelt?

— Åh, ja! Hvis folk ikke ler kaller vi det «å bombe». De første gangene jeg prøvde var det ganske stille. Likevel skjønte jeg at det var dette jeg likte: å stå der og fortelle vitser på samme måte som forbildene mine.

Nydelig folkeslag

— Hvem er de?

— Det kan være folk som Seinfeld, Louis CK og Demetri Martin. Komikere er et nydelig folkeslag.

— Hvorfor det?

— De er følsomme og observante. De skal kunne observere og påpeke det alle mennesker har til felles, få folk til å le av det. Av og til når folk ler får jeg lyst til å stoppe showet og si at «Nå har vi et fint, felles øyeblikk sammen». Men jeg kan jo ikke det.