KRISTIANSAND: — Det er veldig mye lidenskap og "passion" i denne musikken, og det forekommer en helt hørbar orgasme underveis, forteller sjefdirigent Rolf Gupta om stykket "Faust et Helene" som fremføres torsdag av KSO.

Gupta og sangsolistene Boris Grappe (Frankrike), Marianne Andersen (Norge) og Jacques le Roux (Sør-Afrike/Tyskland) satte onsdag av litt tid under prøvene for å fortelle Fædrelandsvennen om oppsetningen.

Valget av en ung, kvinnelig komponist er gjort for å markere innledningen av jubileumsåret for kvinnelig stemmerett i Norge.

Mannssjåvinisme

Lili Boulanger var bare 19 år da hun i 1913 skrev verket.

— Vi er i en bransje hvor det er langt igjen til likestilling, og med denne konserten vil vi stille spørsmål ved hvor langt den har kommet tross stemmerettsjubileet, sier Rolf Gupta.

DRIV: Rolf Gupta dirigerer, og Jacques le Roux synger av full tenorhals. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg representerer jo selv en yrkesgruppe som står for det ypperste av mannssjåvinsme, fortsetter Gupta og ler. Det finnes som kjent knapt kvinnelige dirigenter innen klassisk musikk.- Kan hende har det med at det krever veldig mye mot og selvtillit å stå foran et helt orkester og si "gjør sånn og ikke slik, og jeg vet bedre enn dere". Du er som en vennlig diktator, supplerer tenor Jacques le Roux og roser Guptas grep om orkesteret.

Aldri før i Norge

Når "Faust et Helene" fremføres torsdag er det første gang det spilles i Norge.

— Men også hjemme i Frankrike er dette veldig sjeldent satt opp, og jeg forstår ikke hvorfor. Dette er fantastisk musikk med stor melodirikdom, og fordi det er så uvanlig får du bare en sjanse i livet til å høre det, sier Boris Grappe.

Stykket er bygget på Goethes "Faust". Stilretningen er i skjæringspunktet mellom impresjonismen som slo gjennom samme år med Stravinskys "Vårofferet", og den klassisk-melodiske retningen som hadde kulminert med for eksempel Wagner på slutten av 1800-tallet.

Ekstra musikere

De andre to verkene som settes opp befinner seg på hver sin side av Boulanger stilmessig. Det er Wagners ouverture til "Den Flyvende Hollender" og Claude Debussys impresjonistiske verk "La Mer". Her kan du høre og føle havet i storm og stille gjennom orkesteret.

— Dette er første gang KSO spiller "La Mer", og vi har hentet inn 22 ekstra musikere for å få det til. Jeg vil takke orkesterets administrasjon for at de tar kostnaden ved å fyre av dette smellet som innledning på stemmerettsjubileet, sier Gupta.

- Som en verdensstjerne

— Det er svært inspirerende å jobbe her. Jeg føler meg mottatt som en verdensstjerne, og det hele er meget profesjonelt gjennomført, sier Jacques le Roux og sekunderes av Boris Grappe og Marianne Andersen.

Sistnevnte som har forholdt seg relativt stille under intervjuet, fyrer av sluttappellen:

— Kom til Kilden torsdag og få litt lidenskap og varme i vinterkulda!