Julie Bjorvatten (23) er koordinator for 2000 frivillige på Hove. Her er hun i teltet for de frivillige hvor hun har kontor. Foto: Eva Myklebust
Ranveig Ellingsen (72) er frivillig på vegne av Røde Kors. Hun har alltid likt dugnadsarbeid, og synes at det er mye kjekk ungdom på Hove. Foto: Eva Myklebust
Emil Christoffer Olsen Figenschou (18) fra Tromsø og Sarah Mille Haugen (23) fra Lørenskog jobber som frivillige i et av Cashless-teltene på Hove. Her kommer folk for å fylle opp egne kort som en må bruke for å kjøpe ting på Hove. Foto: Eva Myklebust
Sindre Lindstrand (19) og Nikolai Nøkland (19) fra Lyngdal er en del av sikkerhetsteamet på Hove. I seks timer sitter de vakt ved en port. -Det kan bli litt kjedelig, men det går greit. Vi snakker om hva vi skal gjøre og band vi vil høre, sier guttene. Foto: Eva Myklebust
Friedrike Andersen (34) jobber som frivillig på Kolonialen, dagligvarebutikken på hovedcampen. Foto: Eva Myklebust
Mari Celius (18) stabler Sørlandschips på Kolonialen. Hun synes at festivalbilletten var dyr, og jobber derfor frivillig for å få et festivalpass. Foto: Eva Myklebust

Rundt 2000 frivillige er i sving for å få Hovefestivalen til å gå rundt. 24 timer frivillig arbeid belønnes med et festivalpass.

Gunnhild Hodnekvam (20) fra Bergen er frivillig for andre året på rad, og kom i år tilbake til renholdsjobben på Hove.

— Det er veldig gøy, selv om jeg må vaske doer, sier hun.

Utedo

Hodnekvam er på et vaskeoppdrag sammen med Kristina Dalseid (19) fra Oslo og Hildegunn Dahl Kalstad (20) fra Bergen. Flere toaletter står for tur.

— Det verste er å vaske opp dritt og spy på doveggene, forteller jentene.

Men de gjør det alle med glede.

— Akkurat når jeg vasker en utedo tenker jeg: Hvorfor gidder du dette? Men så blir jeg ferdig med jobben, og kommer på konsert. Da jeg hørte The 1975 på mandag, tenke jeg bare: ja, det er verdt det, sier Hildegunn Dahl Kalstad.

- De står på

Det er ildsjeler som dette som gjør det mulig å arrangere festival. Julie Bjorvatten (23) er koordinator for de frivillige på Hove, og er imponert over dem alle sammen.

— Det hadde ikke gått uten dem. De står på, er kjempeflinke og gjør arbeidsdagen vår kjempegod!

Bjorvatten var selv frivillig før hun ble en del av de ansatte i Hoveteamet. Hun får ikke med seg så mange av konsertene, men det gjør visst ikke så mye, så lenge hun ser at alle har det bra.

Den største andelen av de frivillige, rundt 500 mennesker, jobber med sikkerhet. Ellers jobber de frivillige med oppgaver som går på renhold, scenografi, søppelplukking, og de står i diverse boder.

— De fleste av de frivillige er 18- 20 år og kommer fra Østlandet og Sørlandet. Mange er frivillige fordi de ønsker å være en del av festivalen, forteller Bjorvatten.

- Kjekk ungdom

Rundt 700 av de frivillige kommer fra 30 ulike lag og foreninger. Hovefestivalen betaler hver forening 1000 kroner per frivillig de sørger for, pluss at de frivillige får et festivalpass.

I en av informasjonsbodene står Ranveig Ellingsen (72) på vegne av Røde Kors.

— Jeg jobber som frivillig fordi jeg er vant til det. Jeg har alltid drevet mye med dugnad, og synes det er fint å videreføre det. Og så synes jeg det er greit å hjelpe Røde Kors på denne måten.

Ellingsen bor selv på Tromøya og har vært frivillig på festivalen tidligere.

— Jeg synes at det er veldig interessant. Det er mye kjekk ungdom her.

Men konsertene, de er det ikke så nøye med.

— Jeg vet ikke om jeg har hørt om noen av dem, forteller Ellingsen og ler.

Selfie med en artist

Et steinkast unna står Sarah Mille Haugen (23) fra Lørenskog og Emil Christoffer Olsen Figenschou (18) fra Tromsø. De står i et Cashless-telt og hjelper kunder som skal fylle på kortene som de må bruke for å betale for ting på festivalen.

Begge ble med en gruppe venner som skulle jobbe som frivillige.

— Det er veldig koselig her, sier Haugen og viser fram en plakat med ting de Cashless-frivillige bør gjøre før de drar.

— Jeg tror det kan bli litt vanskelig å ta en selfie med en av artistene da, sier hun og ler.