Anmelderne har trillet nesten bare femmerne for Torgeir Waldemars debutalbum. Lovordene er mange og store:

— Dette er musikk så smertefull vakker, enkel og nytelsesfullt besettende at man nesten ikke fatter rekkevidden av det man hører, skriver Aftenposten.

- Trøst i trist musikk

— Det kan være mye trøst i trist musikk. Og tristere album enn langspilldebuten til Torgeir Waldemar fra Tønsberg vil du neppe få høre i år, skriver Fædrelandsvennens musikkanmelder Roy Søbstad.

Lørdag kan du høre Torgeir Waldemar på Håndvereren. Foto: Julia Marie Naglestad

— Noen ganger er det godt å bare lene seg tilbake og grine, skriver VG.Bergensavisen mener at Spellemann er det neste for Torgeir Waldemar og spør:

— Hvorfor har denne mannen gjemt seg for oss i så mange år?

Debuterer sent

- Ja, hvorfor debuterer du først nå, i en alder av 40?

— Det er flere grunner til det. Jeg har ikke hatt det travelt, og jeg har gjort en del andre ting. Jeg har også brukt en del tid på å finne de rette folka som jeg trengte for å gjennomføre det, og jeg har trengt tid til å skaffe ressurser. Det er ikke gratis å gi ut plate, forklarer Torgeir Waldemar på telefon fra Oslo.

Men hvem er egentlig denne skjeggete mannen med de triste sangene som anmelderne har lagt sin elsk på?

— I den musikalske sammenhengen er jeg en kar som liker det mørke og dystre i en direkte, nedstrippa og akustisk versjon, svarer han selv.

Torgeir Waldemar Engen er opprinnelig fra Tønsberg, men har bodd og jobbet i Oslo siden 1994. Før platedebuten jobbet han med en rekke band, men alle har vært under radaren, ifølge Torgeir Waldemar selv.

Inspirert av treverk

Men debutplaten, som bare heter «Torgeir Waldemar», vil han nødig beskrive selv. Det får noen andre gjøre, mener han. Det er lettere å snakke om hva som inspirerer ham:

— Jeg er inspirert av alt som låter som organisk treverk.

- Det må du forklare nærmere.

— Plata er spilt inn i en liten trekirke i Oslo som heter Maridalen kirke. Jeg ville bruke trerom fordi det gir en klang og en identitet i motsetning til mange studiorom som er laget for å ha minst mulig identitet. Jeg har også brukt stort sett akustiske instrumenter, som regel laget av treverk. I dem er det lite stål annet enn strengene.

Melankoli

- Anmelderne ser ut til å ha blitt fanget av de triste sangene dine. Hva er det egentlig med dem?

— Ja, hva er det med de triste sangene? Det er noe med den melankolske musikken som jeg kjenner meg hjemme i. Jeg liker at det er dybde i ting. Det kan være svart humor og sarkasme, men gjerne med en dobbelthet av noe alvorlig.

Lørdag spiller han på Håndverkeren i Kristiansand. Da har han med seg en musiker på orgel, og en som spiller gitar.

— Dette er en release-turné, så det blir stort sett låter fra debutalbumet, sier Torgeir Waldemar .