En flunkende ny nettside kom på plass torsdag denne uken, og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

— Vi får bare positiv respons. Dette er åpenbart en ordning som har vært savnet, og det forstår vi jo, sier prosjektleder Trond Arntzen.

Sammen med Adrian Andersson og Mathilde H. Pettersen er han klar til å motta søknader fra unge talenter som ønsker hjelp til å realisere konkrete prosjekter. Den første søknadsfristen er allerede 1. februar, og annenhver måned vil stipendier på mellom 5000 og 30.000 kroner risle over håpefulle kulturtalenter mellom 18 og 35 år. For idrettsutøvere mellom 15 og 35 år blir det én årlig tildeling.

Totalt skal det deles ut 1,320 millioner i kunststipendier og 795.000 til idrett. I tillegg kommer et årlig talentstipend på 50.000 kroner i hver kategori.

Forutsigbarhet viktig

Cultiva Ekspress er et lite underbruk av kulturstiftelsen Cultiva som ved slutten av 2011 kom så ille ut å kjøre rent økonomisk at den måtte stenge på ubestemt tid for å opparbeide bufferkapital. Da ble det også kroken på døren for Cultiva Ekspress. Men i høst vedtok Cultiva-styret at den populære prosjektstøtteordningen skal åpne igjen, mens moderstiftelsen fortsatt forblir stengt.

— Når styret først har sagt ja, regner jeg med at det ligger en langsiktig tanke bak, og at det blir en forutsigbar ordning. Langsiktighet og kontinuitet er viktig for å kunne bygge opp miljøene i byen, sier Trond Arntzen.

Cultiva Ekspress har siden starten i 2006 rukket å bli en profesjonell og svært populær talentstøtteordning. Forfatter og musiker Cornelius Jakhelln, hip hop-duoen Vågsbygd Handy og multikunster Tori Wrånes er bare noen ganske få av som har fått del i de i alt 382 kunststipendiene som er delt ut. I tillegg gis det ut årlige talentstipendier på 50.000 kroner, og musiker Hanne Kolstø er en av flere profilerte mottakere.

Satse på Kristiansand

— Cultiva Ekspress kan bidra til at talenter utvikles raskere, og til at de samme talentene satser på Kristiansand som arbeidsområde, mener Trond Arntzen.

Til daglig er Arntzen også forfatter, men leder prosjektadministrasjonen som i tillegg består av fotograf Mathilde H. Pettersen og førstekonsulent Adrian Andersson fra fakultet for kunstfag ved universitetet i Agder. De tre har kontor på UiA der de også administrerer Trafo som er en nettbasert støtteordning for kreativ ungdom mellom 16 og 22 år fra hele Norge. Trafo ble i 2005 flyttet fra Oslo til fakultet for kunstfag i Kristiansand, og Cultiva Ekspress har hentet mye av sin filosofi derfra.

— Det er viktig å være oppmerksom på at Cultiva Ekspress ikke er et arbeidsstipend, men et stipend som skal dekke konkrete kostnader i forbindelse med en spesiell satsing, understreker Arntzen.

Tett oppfølging

Bare enkeltpersoner og ad hoc-grupper kan søke, men støtten kan også gis til arrangementer.

— Vi gir ikke driftsstøtte, men folk som ønsker å satse som arrangører kan søke midler hos oss, opplyser han.

Administrasjonen i Cultiva Ekspress sørger for tett oppfølging av søkere og mottakere av stipendiene:

— Vi gir konkrete og begrunnede tilbakemeldinger på søknadene, og følger søkerne opp underveis, sier Adrian Andersson.

— I og med at det er talentutviklingsprosjekter, må søkerne kunne argumentere godt for seg og rapportere for prosjektet etterpå. Vi følger også opp ved å besøke arrangementene og produksjonene, sier Mathilde H. Pettersen.

Cultiva-styret bevilget 2,9 millioner kroner til Cultiva Ekspress i 2013. I tillegg til de 2,2 millionene som gis i rene stipendier, er det også avsatt penger til mentorordninger og ulike workshops.

Gjennom mentorordnigen kan man få hjelp av profesjonelle kunstnere og andre fagpersoner til å utvikle et prosjekt over tid. Workshopene tilbyr kompetanseutvikling innen eksempelvis dramatikk, scenekunst, foto og visuell design.

Ønsker mange søknader

Etter oppvåkningen fra den ufrivillige dvalen, håper ekspressadministrasjonen på mange spenstige søknader:

— Det er stadig nye folk som fyller 23 år og blir klare for å søke. Ekstra gøy vil det være om folk begynner å tenke på tvers av faggrensene og utvikle prosjekter sammen. Det vil være en voldsom styrke for byen og miljøene, sier Trond Arntzen.

De tre administrerer også søknadene til Cultiva Ekspress Idrett som ble opprettet i 2010, men et idrettsfaglig råd avgjør hvem pengene skal gå til.