KRISTIANSAND: — "Bryr du deg? Skal en kunstner bry seg? Og hvordan bryr du deg?" var spørsmålene vi inviterte kunstnerne til å svare på, forteller daglig leder ved Agder Kunstnersenter, Linda Voreland.

I går åpnet resultatet, utstillingen "Who cares", i forbindelse med markeringen av Internasjonal Uke i Kristiansand. Kunstnersenteret samarbeider med FN-sambandet, Utenriksdepartementet og Kristiansand kommune om forskjellige arrangementer uken gjennom

— Vi ville ha en utstilling som omhandlet FNs Tusenårsmål for å gi kunstnerne mulighet til å si noe om politiske og humanitære spørsmål. Det er det få arenaer for innen kunsten, påpeker Voreland.

Blant alle de innsendte prosjektbeskrivelsene ble det plukket ut verk av ti kunstnere fra Australia, Etiopia, Tyrkia, Belgia, USA og Norge. Kunsten strekker seg over malerier, videoinstallsjon, skulptur, performance, tekstil, grafikk og foto.

Positivt

Kristin Caskey, som er professor i motedesign ved Virginia Commonwealth University, har valgt å lage et positivt uttrykk for å få urettferdigheten i fokus. Hun har laget en kjole og en jakke i sterke farger, med bilder av lykkelige familier omgitt av materielt gods.

— Jeg kaller den min "personlige ansvar-drakt". Jeg var ute etter et visuelt uttrykk som var mildt, men underfundig nok til at folk blir nysgjerrige. Det er en veldig effektiv og positiv måte å få folk til å reflektere over deres ansvar som samfunnsborgere, forteller Caskey.

— Det er viktig å gjøre dette. Visuell kunst presenterer problematikken på en annen måte enn vi er vant til å se den, og har noe å tilføre denne debatten.

Lokalt

Også lokale kunstnere er representert på " Who cares". Tori Wrånes hadde et musikalsk innslag under åpningen, Jorann Abusland viser flere foto, Roald Andersen d.y. bidrar med installasjoner og trykk og Lise Schønberg har laget smykker over temaene hiv/aids og fattigdom.

— Å jobbe med dette var veldig spennende. Vi har måttet tenke i nye baner og leke med noe som er veldig alvorlig. Det er både utfordrende og tankevekkende, sier Schønberg.

Og det er meningen at den aktuelle utstillingen skal vokse seg gjennom verden fram til 2015. — I 2015 skal Tusenårsmålene være nådd. Det blir spennende å se hvordan denne utstillingen ser ut da, sier Voreland.

Hun er nå i dialog med UD og internasjonale aktører om å få de tankevekkende verkene videre ut i verden.