— Likviditetskrisen var akutt, det var rett og slett fryktelig dramatisk, og som styreleder er det mitt ansvar definert i loven at vi ikke driver for kreditors regning, sier Magne Aasheim Knudsen.

Fædrelandsvennen vet at dersom gårsdagens pengegave på 8,5 millioner kroner fra Cultiva og Kristiansand Næringsselskap AS hadde uteblitt, ville The Who trolig måttet snu i døra på Kjevik.

Publikum ville blitt møtt med hengelåser på portene inn til Odderøya i går ettermiddag!

Likviditeten mandag kveld var nemlig så dramatisk at alle utbetalinger fra Quarts konto ble stanset - dette for å unngå forfordeling av eventuelle kreditorer ved konkurs. Først da avtalen om frisk kapital var sikret tirsdag ettermiddag, ble kontoen åpnet igjen.

— Jeg vil ikke si mer om akkurat dette, enn at vi ikke kan drive for kreditors regning, sier Magne Aasheim Knudsen.

Utslitt

Han sitter i en lenestol utenfor pressesenteret på Odderøya. Håret er bustete og øynene røde. Den lange mannen forteller om et endeløst døgn uten søvn. Om hvordan tre mennesker i løpet av en hektisk natt snekret en plan som endte med at en dødsdømt festival ble benådet av pengesterke allierte.

— Vi jobbet hele natt til tirsdag. Vi hadde ikke noe valg. Alternativet var å grave seg ned, sukker Aasheim Knudsen.

Sammen med styremedlem Seunn Smith-Tønnessen og økonomisk controller Geir Stokke, hostet de opp alle tall. Billettsalg, omsetningen, sponsormidler osv. Absolutt alt måtte fram, og i løpet av nattetimene regnet de ut nye prognoser for hvordan sluttregnestykket ville se ut fredag kveld - når lysene på Odderøya slukkes.

Det var skremmende lesning. Quart styrte mot et gigantisk millionunderskudd.

— Hadde vi ikke fått til denne løsningen, ville festivalen vært ferdig. Ingen tvil, sier Aasheim Knudsen.

Han sier det ikke med stolthet, men med enorm lettelse.

Kreditorvarsel

For det er utvilsomt med en flau smak i munnen rockefestivalen igjen mottar nødhjelp. Gaven på 8,5 millioner kroner fra Cultiva og Kristiansand Næringsselskap AS føyer seg nemlig bare inn i en lang rekke økonomiske krisetilskudd og lån de siste årene.

Denne gangen var det blodig alvor. Døren til skifteretten stod på vidt gap.

— Jeg var helt sikker, dette går ikke, nå er Quart ferdig. Derfor måtte vi informere våre største kreditorer, Cultiva og Kristiansand kommune, sier Aasheim Knudsen.

Tirsdag morgen gikk han rett i møte med vikarierende ordfører Bjarne Ugland. Deretter ventet Cultiva. Noen timer senere var begravelsen avlyst. Redningsaksjonen var vellykket. Med 8,5 friske millioner inn i Quart-kassa vil festivalen avslutte med balanse i regnskapet i 2007. Fortsatt drar Quart med seg et gammelt lån på 3,2 millioner kroner.

Sammen med innrømmelsen om at Quart 2007 har vært en økonomisk katastrofe, kommer det også selvkritikk fra sjefene på Odderøya.

  • Markedsføringsmessig har vi blitt feid av banen av vår nye konkurrent på Hove. Så ærlig må vi bare være. Vi har ikke formidlet vårt budskap godt nok, sier styrelederen.

Og fortsetter:

— Vi har solgt 25.000 billetter, og det er altfor lite. Målet var 50.000, sier han.

Halvveis

I praksis betyr det at Quart har solgt billetter for 10 millioner kroner. I budsjettet var planen å selge for 20 millioner kroner.

— Vi regner med å selge rundt 30.000 billetter før uken er omme, sier Aasheim Knudsen.

Som tredje punkt kommer følgende garanti:

— Aldri mer skal Quart arrangeres samme uke som Roskilde! Det går bare ikke. Roskilde er «Norges» største rockefestival, sier Magne Aasheim Knudsen, vel vitende om at drøye 15.000 nordmenn allerede har satt kursen mot Danmark.

Og til sist:

— Nå må vi evaluere hele organisasjonen. Vi må definere Quarts profil på nytt. Hvor skal vi ligge i festivallandskapet - og hvordan skal vi komme oss dit?

Sier mannen som bidro til å redde Quart - i tolvte time.