Satsingsviljen på digital utvikling i Sør-Korea har vært enorm over lang tid. Resultatet er at landet og hovedstaden Seoul regnes som et foregangsland og en teknologimetropol.

I august ønsker millionbyens ordfører velkommen til en internasjonal festival for digitalkultur og elektronisk sport.

Vil være hovedstad

Ifølge en pressemelding går ordføreren og byens politikere til det skritt å arrangere en festival for å sikre Seoul status som internasjonal hovedstad for elektronisk sport.

Videre heter det at satsingen skal bidra til å markedsføre byen og synliggjøre Seoul som varemerke i en internasjonal sammenheng. I Trondheim tenkes det ikke ulikt.

Ikke treige trøndere

— Vi ser at spill er en næring i enorm vekst og spillsatsing blir en naturlig del av en utviklingsstrategi for regionen vår, sier Fylkesordfører (Ap) Tore O. Sandvik til adressa.no.

Trondheim kommune, Sør- og Nord-Trøndelag fylke er med i en felles satsing på digital utvikling som skal fremme Trøndelag som en kreativ region. Herunder faller en satsing på utdanning gjennom NTNU, understøtting og kartlegging av kompetansebærende bedrifter.

— Fylkeskommunen har tatt et initiativ til å koordinere og få de ulike aktørene til å møtes. Vi ønsker å tiltrekke oss og samle kompetanse på teknologi- og digitalkultur i Trondheim. Det var naturlig å utfordre NTNU til å etablere en spillutdanning, sier Fylkesordføreren.

Skal profilere Trondheim

Tanken er å profilere Trøndelag som landets spill- og teknologihovedstad ved å samkjøre de ulike aktørene. Med NTNU som et naturlig kraftsentrum vil det sette byen i stand til å tiltrekke seg bedrifter og talentfulle studenter.

— Meg bekjent eksisterer det ikke en liknende satsing på spill og digital kultur i offentlig regi i Norge, sier Jannicke Husevåg, ekoordinator i Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Engasjert ordfører

Ordfører Oh Se-hoon har fulgt den teknologiske utviklingen i hovedstaden med stor interesse og ser sportsliggjøringen av spill som en positiv bivirkning.

— Elektronisk sport har blitt et nytt kulturelt ikon for ungdommer og den nye generasjonen. 17 millioner tilhengere har nå utbytte av denne nye sporten i likhet med andre nasjonale idretter som baseball og fotball, sier han i en velkomstuttalelse på festivalens hjemmeside.

Seoul har samlet kompetanse på mange ulike teknologiske og digitale områder i bykjernen. Tilskueroppslutningen rundt elektronisk sport er nærmest utrolig.

Kanskje i fremtiden

Foreløpig foreligger det ingen planer om å etablere et slikt spillfesjå i byen, men 17.-20. oktober går Technoport av stabelen i Trondheim Spektrum. Dette er en festival som har fokus på å synliggjøre teknologisk utvikling.

Det blir konferanser, workshops, utstillinger og arrangementer, som til sammen gir et helhetlig inntrykk av et spennende og innbydende miljø i byen.

— Ambisjonen er at dette skal bli en nasjonal og internasjonal begivenhet. I år vil det også bli flere spillhappenings, sier ekoordinator Jannicke Husevåg.

Unik infrastruktur

I Seoul ble digital kultur og spill tidlig tatt på politisk alvor. Det finnes tre TV-kanaler som regelmessig sender elektronisk sport og det er elleve hel profesjonelle lag i Seoul.

— Seoul er verdens beste IT-by og opphavslandet til elektronisk sport. Byen avholder «e-stars 2007» for å promotere gamingkulturen og spillindustrien, sier ordfører Oh Se-hoon.

Forsvarsgrenene har sine egne representanter som av naturlige grunner bor og trener der rekruttene avtjener verneplikten. Det er bygd to arenaer hvor publikum kan følge sine helter.

«E-stars Seoul» åpnes 9. august. Den vil samle verdens beste utøvere i populære spill som «Counter-Strike 1.6», «Warcraft 3» og «Starcraft 2» i et av de olympiske anleggene som står igjen fra lekene byen avholdt i 1988.