Novellesamlingen består av bare to noveller. Tittelnovellen " Thomas F" handler om en gammel manns ensomme liv og refleksjoner. Den andre novellen, "Carl Lange", handler om den mistenkte hovedpersonen og forholdet til etterforskeren Osmundsen.

I fagjuryens dom (ført i pennen av Per Thomas Andersen, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo) heter det blant annet at "Med " Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten" fra 1983, framstår Askildsen som en slags desillusjonens eksistensialist. (...)

Askildsens stil er i slekt med fransk nyroman, med Hemingway — og kanskje med sagafortellingen. Han er på sitt beste i de to novellene i " Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten". Her fungerer stilen optimalt, og den vesle novellesamlingen er noe av det aller beste som ble skrevet i Norge på 1980- og 1990-tallet."

Kjell Askildsen, født 1929 og oppvokst i Mandal, har fått Kritikerprisen to ganger, han har også blant annet fått Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Askildsens bøker er oversatt til 20 språk, blant dem engelsk, tysk, fransk og italiensk.