KRISTIANSAND: — Adventskonserten er en lang tradisjon som vi nå gjør noe med. I stedet for å spille juleoratoriet «Messias» som vi gjør hvert år, henter vi nå inn flere krefter utenfra for å fremføre kirkespillet «St. Nicolas», forteller domkantor Andrew Wilder.

I går var det derfor et mangfold av musikalsk talent som fikk utfolde seg i Domkirken. Foruten kirkens kammerorkester og domkoret selv, kom lånte stemmer fra Oslo Solistensemble og tenoren Anado Mukerjee fra India. Wilder hadde også huket inn en god porsjon av sin egen familie, med to barn i orkesteret, kona på orgel og broren Stephen med Rebecca Thomson på firehendig klaver.

Happening

  • De er med fordi de alle har musikk som profesjon, men jeg synes jo det er veldig gøy. På denne måten blir det en «family happening» også, sier domkantoren.

Konserten ble fremført i Søm kirke på lørdag, og innledet deretter advent og kirkeåret i selve Domkirken.

— Vi tjuvstarter med allsang av noen engelske julesanger, for folk forventer det - selv om det bare er advent, medgir Wilder.

Foruten sjansen til å synge med på to salmer i selve kirkespillet, fikk publikum i går svingt stemmebåndene på «Å kom nå med lovsang» og «Deilig er jorden». Selve historien om St. Nikolas ble formidlet både via Domkorets sang og tenoren Mukerjees tolkning av rollen som helgenbiskopen selv.

Lokale jenter

— Det er jo egentlig en ganske grusom historie. Deler av den handler om hvordan folk vil spise kjøttet av tre unge gutter som er slaktet og syltet ned, og hvordan St. Nicolas gir dem livet tilbake, forteller Wilder, som under konserten understreket hvordan St. Nikolas er kirkens julenisse, hvis gavepakke ikke ligger under treet, men i de mange mirakler han utførte.

Tre lokale jenter sang rollene som de tre ulykkelige guttene: Marin Stallemo Bakke og Marie og Live Haugejorden Schau fra Domkirkens Ungdomskantori.

— Det er dessverre ikke så mange gutter i denne byen som synger klassisk. Men det er i ferd med å endre seg nå. På denne konserten er vi uansett glade for å la de unge, dyktige og lovende musikerne slippe til, påpekte dirigenten.

Neste gang domkoret skal i ilden, blir under konserten med Helen Bøksle og Rein Aleksander nærmere jul.