KRISTIANSAND: — Da vi startet var vi Windows 95, så utviklet vi oss via Windows 98, 2000, XP og så Vista med to harddisker, sier en metaforfil Calle Hellevang-Larsen.

Det han egentlig snakker om er evolusjonshistorien til Raske menn-showet «The Fast Show», som har eksistert i stadig forbedrede utgaver siden 2003. Etter å ha solgt ut små scener i Oslo og Bergen, begynte kjappkarene å selge storformat på Edderkoppen i 2005. Nå er de i gang med en landsomfattende turné, som i likhet med jula varer helt til påske 2008. Så langt har de reist et par uker.

Hjemmekos

  • Mye av turnélivet er veldig gøy, men hjemme er aller best, sier Anders Hoff, som har vært på helsekosten for å forebygge høsthoste og reiseslitasje.

— Men her i Kristiansand har det regnet så mye, og det synes vi fra Bergen er veldig hjemmekoselig, understreker Øyvind Rafto.

Trioen spilte i går kveld sin femte utsolgte forestilling på Agder Teater - men kommer tilbake for ytterligere fire forestillinger om tolv dager. Og disse blir ikke like.

— Noen numre er strenge i formen og bli omtrent alltid helt like, mens andre varierer fra gang til gang, sier Hoff.

«Showolusjon»

«Verdenshistorien på fem minutter» er omtrent det eneste nummeret som har overlevd show-evolusjonen, mens nye varianter kommer til på hvert nytt spillested.

— Det er litt sesongbetont, og så skifter vi ut i hvert fall ett nummer når vi kommer til et nytt sted. Hva folk ler av varierer veldig fra by til by. I Kristiansand ler folk mindre av nynorsk, røper Rafto.

I høst startet serien «Snabbgrabbar» på TVNorge. Der har Raske menn 407.000 seere i snitt. I tillegg har i underkant av 200.000 sett dem live.

  • Vi er utrolig heldige som får drive med det her. Og selv om vi har spilt showet lenge, så er det spillegleden som er motivasjon for oss, selv om vi gleder oss til å lage noe nytt også, sier Hoff.

Neste show

Når andreshowet kommer, er det ingen tidsplan på, men de tre hurtige herrene vurderer å gå rett på show 3. — Det er jo en fallhøyde der. Og det er et faktum at om du har gjort det bra lenge, blir oppfølgeren rakket ned på, konstaterer Hoff.

  • Det er mulig vi spiller et «Show 2» i bare én uke, med alle de dårlige numrene, og så går rett på det tredje showet, sier Rafto.

Kristiansandspublikummet som ennå ikke har rasket med seg førsteshowet «The Fast Show», og er heldige nok til å få billett, har noe energisk og velutprøvd i vente.

— Det er humor som treffer alle uten å være slem. Hele familien kan gå sammen og synes det er morsomt, understreker Hellevang-Larsen.

— Og hvor på utviklingsstigen er showet nå?

— Det sklir litt hver gang. Nå er det helt på kanten. Akkurat som Windows.