Kvinesdal/Oslo: Konkurransen er hard, og ikke mange søkere får med to verker på den anerkjente utstillingen.

— Jeg ble tipset om å prøve meg, og ble veldig glad og overrasket da jeg fikk telefon om at bildene var antatt. Jeg føler meg stolt, sier grafisk designer Ronald Lohne (24) fra Feda i Kvinesdal.

Han syns det er svært spennende å få være debutant på Høstutstillingen.

— Jeg ser på det som en premie å bli antatt, og det er et bra springbrett videre. Jeg kommer til å søke igjen, sier Lohne, på telefon fra Oslo.

I fjor mottok juryen nesten 4000 verk av over 1600 kunstnere. 113 kunstnere, hvorav 64 var debutanter, fikk til slutt antatt 133 verk.

Tallene for i år er ennå ikke bekreftet, men etter det avisen erfarer skal i underkant av 1800 søkere med totalt over 4000 verk være vurdert. Nærmere 120 verk pleier å slippe igjennom siste nåløye.

De to bildene debutanten Lohne har fått antatt er begge montert på lerret. Det første viser deler av en sangtekst, og er malt med akryl.

-Jeg liker denne teksten godt. Når folk ser på bildet, ser de først bare masse bokstaver. Men hvis de studerer det nøyere, kan de få øye på sangteksten, forteller Lohne.

Det andre bildet, kalt «Guilty» er rettet mot verdenssituasjonen, og skildrer krig og frykt på en mer leken og direkte måte. Det samfunnskritiske bildet viser jordkloden omgitt av blant annet prøvesprengninger med atomvåpen og global oppvarming med teksten «Do you feel guilty?».

Lohne, som fyller 25 år i desember, har holdt på i rundt fem år med grafisk design. Han har tidligere studert grafisk design på MI (Merkantilt Institutt) i Kristiansand og jobbet frilans som designer. Nå begynner han på sitt andre år med grafisk design ved Westerdals School of Communication i Oslo. I tillegg jobber han som fast designer med reklame for Smuget. Målfrid Bye haugen