Nesten 160.000 mennesker så i helgen storfilmen om Thor Heyerdahls balsaflåte Kon-Tiki. Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning hadde selv den forrige rekorden. "Max Manus", som er den mest sette norske kinofilmen noensinne, hadde litt over 130.000 besøkende i løpet av sin premierehelg.

Vi har slått alle norske rekorder angående en premierehelg. Vi hadde et håp om gode tall, for det er viktig. Hvis folk liker det de ser, vil flere komme , sier Tobias Santelmann, som er oppvokst i Spangereid på Lindesnes og spiller Knut Haugland, en av Thor Heyerdahls menn på flåten.

Overlykkelige regissører

Ifølge filmweb.no, som er den ledende filmportalen i Norge og film- og kinobransjens IT-selskap, hadde "Kon-Tiki" et besøk på 157.925 denne helgen, samt at 8129 mennesker så filmen i forrige uke. Da hadde filmen verdenspremiere på Filmfestivalen i Haugesund lørdag, i tillegg til kongelig premiere torsdag på Operaen i Bjørvika.

En fjerdedel av landets befolkning så "Max Manus" på kino. Om "Kon-Tiki" kommer der skal jeg ikke si, men at vi hadde mer besøk i åpningshelgen, er vi alle veldig godt fornøyd med , sier den utflyttede sørlendingen.

Det er helt fantastisk at vi har satt ny norsk rekord. Vi er overlykkelige. Vi regnet "Max Manus" som ganske uoppnåelig og derfor var det helt vanvittig å våkne til denne nyheten. Rekorden er jo så enorm , sier Espen Sandberg til Dagbladet.

Kulturministeren gratulerer

Kulturminister Anniken Huitfeldt er også fornøyd med den nye publikumsrekorden.

Jeg gratulerer alle medvirkende i "Kon-Tiki" med gode tall. Den nye rekorden viser at vi kan lage publikumssuksesser i Norge , sier Huitfeldt i en pressemelding.

"Harry Potter og Ildberget" er den filmen med best besøk i løpet av premierehelgen. Hele 201.000 var innom kinoen da den fjerde filmen i Harry Potter-serien kom i 2005. ## Ingen rekord i Kristiansand

Lokalt var det også gode tall for "Kon-Tiki". 4495 mennesker så storfilmen denne helgen, men hele 5578 så "Max Manus", så det ble ingen lokal rekord for "Kon-Tiki".

Jeg er strålende fornøyd med helgens besøkstall for "Kon-Tiki". Det er litt tidlig å estimere det totale besøktallet, men jeg håper filmen får rundt 30.000 besøkende og regner med at den blir årets best besøkte film , sier kinodirektør ved Kristiansand kino Petter Benestad, og forteller at "Max Manus" endte på snaut 35.000 besøkende.

Grunnen til at "Kon-Tiki" har høyere besøkstall på landsbasis enn "Max Manus" skyldes at alle kinoer nå har blitt digitale, og at "Kon-Tiki" dermed har hatt premiere på flere kinoer enn det "Max Manus" hadde.