KRISTIANSAND: — Dette er ikke en hvilken som helst utsmykningssak for kommunen. Dette er saken med stor S, sier Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

Dermed kan bystyret komme til å rokke ved den allerede godkjente planen for utsmykning, utarbeidet av kunstutvalget med KORO-konsulent Harald Fenn i spissen. KORO er statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, og Kristiansand kommunes eget regelverk hviler på KOROs bestemmelser.

Men ettersom det er bystyret som har vedtatt regelverket, har de også myndighet til å sette det til side, og Arvid Grundekjøn sier det er to måter å angripe kritikken mot KORO på:

— Det ene er å ta hele regelverket opp til revisjon. Det andre er å betrakte denne saken som et spesialtilfelle der det skal gjelde særlige regler. Det har vi full anledning til, sier han.

— Det er flere ting bystyret da kan ta stilling til, poengterer ordføreren.

— En ting er om man skal garantere deltakelse fra kunstnere som har tilknytning til Sørlandet ved ett av de tre delprosjektene. Et annet aspekt er å trekke inn elementer av brannhistorien, sier han - med referanse til at rådhuskvartalet inkluderer byens gamle brannstasjon.

— Mange i bystyret føler vi må ha en sterkere tilknytning til byhistorien inn i utsmykningen, sier han.

Misfornøyd

Da saken ble behandlet i formannskapet forrige onsdag, fikk politikerne seg forelagt en helhetsplan for kvartalet, der både kunstutvalgets delpan og forslag til utnyttelse av annen kommunal kunst er inkludert.

Grundekjøn er imidlertid ikke fornøyd med helhetsplanen:

— Jeg synes ikke den er dekkende. Når jeg tenker helhet, ønsker jeg et mer eksplisitt forslag til hvilke verk som skal henge hvor, sier han.

— Men ser du for deg at dere forkaster kunstutvalgets ferdige plan?

— Jeg vil heller si forbedrer. At vi godtar noe, og får inn noen nye verdifulle elementer.

— Hva synes du er bra ved planen?

— Tanken om en åpen konkurranse for utsmykning av branntårnet med tema demokrati synes jeg virker spennende.

Inhabilitet

Det er særlig utsmykningen av det åpne trapperommet Grundekjøn ønsker å forbeholde en kunstner med sørlandstilknytning. I kunstplanen er fire kunstnere invitert, og bare Jan Freuchen kan skilte med fødested Kristiansand.

— Og Jan Freuchen ble invitert etter at jeg hadde påpekt saken overfor kunstutvalget. Opprinnelig var det bare tre kandidater, understreker Grundekjøn.

Til enkeltes overraskelse har Høyreordføreren også pekt på helt konkrete kunstnere som burde kunne være aktuelle til å sette sitt preg på rådhuset, slik som Per Fronth, Kjell Nupen og Frank Brunner. Han er også kritisk til at det sitter to kunstnere i kunstutvalget, og ønsker dem skiftet ut med eksempelvis en kurator fra Nasjonalgalleriet og innehaveren av Galleri Bi-Z.

— Du er klar over at Fronth, Nupen og Brunner da kan bli utelukket, eventuelt Bi-Z-sjefen bli erklært inhabil, fordi han har disse kunstnerne i "stallen"?

— Inhabilitet er noe som håndteres i tusen styrerom hver dag, og det burde ikke være vanskelig. For øvrig har de kunstfaglige representantene som nå sitter i utvalget tydeligvis ikke oversikt over sørlandskunst gjennom tidene. Litt av mitt budskap er at man skal skape rom som også foreldregenerasjonen kjenner seg hjemme i. Jeg synes kunstnere som var "hotte" navn for 30 år siden skal bli vurdert i alle fall.

Tullball

— Hva synes du om kunsten i Kilden, det er ikke snev av sørlandskunst der?

— Kilden er noe helt annet. Den har internasjonale og nasjonale visjoner, og der er ikke hovedfokuset på sørlandsk identitet. Rådhuskvartalet blir storstuen for vårt lokaldemokrati, stedet der byens politiske puls slår, og der borgerne skal føle lokal tilhørighet, sier Grundekjøn.

Kunstutvalgets leder Harald Fenn karakteriserte tidligere i høst politikernes innblanding som "kommunalt tullball". Dette har falt enkelte av dem tungt for brystet.

— Det var mange av oss som følte seg tråkket på, ikke minst fordi "tullballet" har ført til to konkrete ting: Både å bringe en sørlandskunstner inn i konkurransen og å få en helthetsplan på bordet, sier Arvid Grundekjøn.

Kunstkomiteen avventer

— Vi avventer bystyrets behandling, og gjør ikke noe mer før politikerne har behandlet saken.

Det sier billedkunstner Harald Fenn til Fædrelandsvennen. Fenn leder det offentlig oppnevnte kunstutvalget som i tråd med reglementet har fått utsmykningsplanen godkjent av Regionalt samarbeidsutvalg for utsmykning (RSU).

I den opprinnelige tidsplanen ligger det utlysning av kunstkonkurranser i månedsskiftet oktober/november, og bygget skal stå ferdig vinteren 2014. - Vi har såpass god tid at dette gjør ikke noe for fremdriften, sier han.

— Jeg synes prinsipielt det er helt ok at man ønsker å diskutere retningslinjer for bruk av kunst i det offentlige rom. Men jeg synes det er dumt å la en prinsipiell diskusjon bli preget av en enkeltsak, sier Fenn.