KRISTIANSAND. — Avkastningen på våre investeringer ser lovende ut så langt i år, sier administrerende direktør Erling Valvik til Fædrelandsvennen.

Etter at styret i desember i fjor la milliardstiftelsen i den etter hvert så berømte "møllposen", er Valvik nå stiftelsens eneste ansatte. Og fra sitt kontor i toppetasjen på Havnekvartalet ser han små solstråler trenge gjennom skydekket:

— Vi er i ferd med å bygge opp en betydelig bufferkapital, og dersom denne tendensen blir stabilisert, trenger det ikke ta så lang tid før vi er i gang igjen, sier han. Det har tidligere vært antydet at det kan ta opp mot fem år før stiftelsen igjen kan bidra til det kulturelle fellesskapet.

— Det er ingen gitt å spå om fremtiden, men så langt har 2012 gitt positive resultater, påpeker Valvik.

Døra på gløtt

Cultivas hovedaktivitet går nå ut på å få pengene til å yngle, det vil si investere de 1,4 milliarder kronene i antatt smarte steder i pengemarkedet som gir mest mulig avkastning, som aksjer, obligasjoner og eiendom.

Mens realavkastningen i 2011 gikk i minus, peker pilene nå oppover, og stiftelsens bufferkapital har vokst til 59,6 millioner kroner. Det er nesten 20 millioner mer enn i juni, og om lag 40 millioner mer enn da stiftelsen slukket lyset i desember i fjor.

Bufferkapitalen er den nødvendige reservekontoen Cultiva trenger for å kunne tåle fremtidige tap, og styret mener den bør være på nærmere 200 millioner før de tar på seg spandérbuksene igjen.

Likevel åpnes nå døra på gløtt for det populære talentutviklingsprosjektet Cultiva Ekspress. Mandag får styret et forslag på bordet som innebærer å bevilge 2,9 millioner kroner til unge kunst— og idrettstalenter i 2013. Direktør Erling Valvik har imidlertid laget en delt innstilling. Den ene sier ja, den andre sier nei.

- Hvorfor har du ikke en klar anbefaling?

— Det er to gode hensikter som settes opp mot hverandre. På den ene siden er det et veldig bra tiltak som jeg synes vi bør få i gang igjen. På den andre siden har styret vedtatt å stoppe alle tildelinger for raskest mulig å bygge opp kapital, og det er vanskelig å argumentere for at det skal gjøres et spesielt unntak.

Flere aksjer

Dermed blir det opp til styreleder Ansgar Gabrielsen og hans medsammensvorne å avgjøre saken når de mandag møtes til høstens første styremøte.

Der vil de også få på bordet tallene som viser at investeringene nå kaster mer av seg, og må ta stilling til om de skal sette en større andel av pengene i aksjer. Fram til i fjor har stiftelseskapitalen i hovedsak vært plassert i det tryggere bank— og obligasjonsmarkedet, men ved å satse på aksjer, er det større muligheter for gevinst.

Bare åtte prosent av Cultivas kapital var i fjor plassert i aksjer, og planen for 2012 er å komme opp i 13 prosent. I mai vedtok styret en aksjeandel på 40 prosent som "langsiktig mål". Aksjeplasseringer medfører imidlertid også en større risiko for tap.

— Utviklingen på avkastningen er det verdensmarkedet som avgjør, fastslår Valvik.

Håper Cultiva Ekspress åpner

— Cultiva Ekspress har vært en veldig vellykket satsing, og folk snakker om at den er savnet. Nå håper jeg den åpner igjen.

Det sier forfatter Trond Arntze n , prosjektleder ved trafo.no som fram til i fjor administrerte tildelingene fra Cultiva Ekspress.

Dersom styret sier ja, kan han og hans to kolleger få 2,9 millioner Cultiva-kroner å fordele på kunst- og idrettstalenter neste år.

Trafo.no er en nasjonal nettbasert støtteordning for kreativ ungdom mellom 16 og 22 som administreres fra fakultet for kunstfag ved UiA, og det var til dem Cultiva gikk da de opprettet Cultiva Ekspress i 2006. Siden den gang har unge mellom 23 og 35 år i Kristiansand kunnet søke prosjektstøtte fra den lille avleggeren av Cultiva seks ganger i året. Beløpene som deles ut varierer mellom 5000 og 30.000 kroner, og filosofien er at prosessen skal være kjapp, konkret og håndtert av profesjonelle kulturarbeidere.

Siden 2006 har Cultiva Ekspress delt ut om lag fire millioner kroner til rundt regnet 300 prosjekter. I fjor ble også Cultiva Ekspress Idrett opprettet, og 40 unge utøvere delte da om lag 700.000 kroner.