Foto: Jon Anders Skau
SORG: Kirken har lang tradisjon for å bistå ved sorg, men sorgens rom er mange, mener biskop Olav Skjevesland. Bildet er fra søndagens minnekonsert i Kristiansand domkirke. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: – Tiden opphørte fra 22. juli. Meningen opphørte. Tanken opphørte. Våre forestillinger om sannhet opphørte. Men vi holdt fast i fjellet ved Dovre og opprettholdt balansen. Vårt svar på terroren er blomster og solidaritet, sa Terje Næss til de 450 frammøtte i Kristiansand Domkirke i går kveld.

Lederen for Kristiansand Arbeiderparti holdt en kort tale under minnekonserten. Han har selv en sønn som var på Utøya, men overlevde denne fatale dagen 22. juli.

Vemodig og sorgfullt

Over hele landet ble det i går holdt minnearrangementer for de 77 menneskene som mistet livet på Utøya og i Regjeringskvartalet. I Domkirken foregikk markeringen i form av en minnekonsert med verker av komponister som Edvard Grieg, Johan Sebastian Bach og Gustav Mahler. Konferansier Hans-Christian Vadseth sa at Kirkefestspillenes avslutningskonsert var planlagt som en konsert i dur med lys allsang og jubel. Slik ble det ikke. I stedet fikk publikum hovedsakelig høre verk i moll.

Konserten startet med den vemodige og sorgfulle «Air» fra Edvard Griegs Holberg Suite og fortsatte med verkene Jesus Bleibet meine Freude og Blute Nur av Johan Sebastian Bach. På sistnevnte verk var britiske Sarah Fox — årets festspillartist- solist. Hun sang også flere ganger. Blant annet sang hun «Danny Boy» en folketone fra Londonderry som hun selv hadde tatt initiativ til å synge som en personlig hilsen til de terrorrammede.

Sang nasjonalsangen

Også salmen «Du som lar meg stille vokse» av Gaute Heivoll og Håkon Berge ble sunget. Den er skrevet spesielt til årets Kirkefestspill og ble urframført sist onsdag. I går var de frammøtte med på å synge den og dirigent Alf Årdal oppfordret til at den ble sunget to ganger. Publikum fikk også synge flere ganger. Konferansier Vadseth minnet folk om 26. juli, dagen for blomstertoget i Oslo hvor 200.000 mennesker møtte opp på Rådhusplassen for å vise sin støtte til terrrorofrene. Toget ble som kjent ikke noe tog, men en stående markering fordi så mange møtte opp. Under markeringen begynte en person, uvisst hvem, helt uoppfordret å synge «Ja, vi elsker» og plutselig sang alle de frammøtte nasjonalsangen. Den ble også sunget i Domkirken på oppfordring fra Vadseth.

Halleluja-kor

Selve symbolet på hvordan landet vårt har møtt sorgen, Nordahl Griegs «Til Ungdommen» sto også på programmet. Folk reiste seg opp og sang med fra kirkebenkene. Men alt var ikke bare moll. Konserten ble avsluttet med Händels Hallelujakor etter initiativ fra Kristiansand Symfoniorkester og de fire korene som deltok.

– Ingenting kan gi mening til det som har skjedd, men ut av mørket kan det bli lys, sa Hans-Christian Vadseth som en forklaring på hvorfor Händels mektige lovprising til livet ble valgt som siste nummer.