Hør den nye singelen ved å klikke på playeren nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Vi har alltid vært glad i britisk pop, sier Tenderleaves-vokalist Even Øygarden. Han nevner The Cure og The Smiths, og spesielt sistnevntes vokalist og frontfigur, Morrissey.

Så da det dukket opp noe som "hørtes veldig engelsk ut" i øvingslokalet, dyrket de det til fulle. Resultatet ble den nye singelen "Fools Will Try", som slippes i dag.

Melankoli-popens gudfar

— Vi grep tak i det britiske, og synes det ble en fengende låt, sier gitarist Geir Kongshaug om låten Fædrelandsvennens anmelder rangerer som bedre enn alle sangene på den britiske supergruppa Keanes nye album.

Og for å gjøre The Smiths-linken komplett, forteller tekstforfatter Øygarden at også lyrikken er inspirert av melankoli–popens gudfar.

— Teksten er direkte inspirert av Morrisseys måte å skrive på. Han skriver om triste ting på en morsom måte, slik a man blir glad av å tenke på noe kjipt, forklarer Øygarden.

Eksperimentelt

Duoen forteller at singelen ikke er særlig representativ for albumet "Follow the Trail", som kommer ut til høsten.— Den skiller seg ut blant de ti sangene. Den er mer "oppe", mer radiovennlig, sier Øygarden.

Kongshaug samtykker, og kan fortelle at duoen aldri ønsket å følge opp den kritikerroste debutplata med en oppfølger i samme landskap.

— Dette er en plate som ikke er låst til noen sjanger. Det er et stort spekter, og vi har lekt oss mye mer, sier han.

— Plata er ganske eksperimentell. Den er mindre "safe" enn den forrige, supplerer Øygarden, og konstaterer at Tenderleaves aldri skal låses fast til én sound.

— Vi vil gjøre forskjellige ting, selv om det kanskje ikke er helt trygt. Vi har en helt annen innstilling nå enn da vi laget den første plata, sier han.

Permisjon fra jobben

Den selvtitulerte debutplata fikk mange godord, blant annet fra Fædrelandsvennens anmelder som trillet en sekser. De hadde imidlertid ingen nettverk i ryggen, og duoen selv kunne lite om promotering. Nå har Tenderleaves inngått en avtale med det lokale plateselskapet Karmakosmetix, som blant annet har hatt suksess med Honningbarna og Hanne Kolstø. Det mener de øker sjansene deres til å nå et større publikum.

Tar permisjon

— Vi hadde et sterkt behov for et nært samarbeid med et profesjonelt management, for vi er helt håpløse på alt som ikke har med musikk å gjøre, sier Øygarden, som i likhet med Kongshaug tar permisjon fra jobben fra høsten. Da skal Tenderleaves ha fullt fokus på musikk.

— Det er noe vi aldri har hatt før. Derfor ser vi på denne plata som en begynnelse på noe nytt. Det er dette vi har lyst til å holde på med, å kunne drive med musikk hver dag, sier Kongshaug.

Ikke nytt Vamp

Ambisjonsnivået er hevet for Tenderleaves, men fortsatt har de ingen planer om å ta verden med storm.

— Vi ønsker å få det til å gå rundt ved hjelp av musikken. Vi har ikke ambisjoner om å komme opp i Vamp/Nordstog–klassen, men det er jo fint hvis vi slipper å jobbe på 7/11 for å overleve, sier Øygarden, som ikke har noen illusjoner om at nytt plateselskap skal bety snarvei til suksess.

— Det står på oss selv, om vi mener det, om vi virkelig vil det. Det er ingen som tar ansvar for deg i musikkbransjen, bortsett fra deg selv, sier vokalisten.