Det er rett og slett så vakkert at en kan bli mistenksom; kunne det lyde så velpolert, så homogent og kultivert i middelalderen? Spørsmålet kan neppe besvares. Kanskje vi har sett så mange rå filmer med handling fra middelalderen at vi har fått et skjevt bilde av tiden?

Det har vært korsang i Kings College, Cambridge helt siden institusjonen ble grunnlagt av Henry VI i 1441. I de første hundre årene var det den katolske gudstjenesten som ble feiret, og det er den tradisjonen vi får møte i denne innspillingen, så annerledes enn den anglikanske musikken som pleies der i dag.

Dette er gregorianikk, kirkesang slik den hadde utviklet seg på henimot 1000 år, ikke bare på det europeiske kontinent, men kanskje i særdeleshet i England.

Mannsstemmene i dette koret — her er ikke de berømte guttesopranene med - må være blant de mest kultiverte korsangere i verden. Det høres på innspillingen. Platen presenterer en messe og en vesper: Mass for the Octave of the Nativity of the Blessed Virgin Mary og First Vespers for the Nativity of the Blessed Virgin Mary. Det hele ledes av dirigent Stephen Cleobury.

Anbefales til de som søker stillhet og ro - og meditasjon.

Emil Otto Syvertsen

CD

Gregorian chant

Choir of King's College, Cambridge

EMI Classics