Det var virkelig klasse over gårsdagens konsert, og den gjentas i dag, la det være nevnt med en gang. Enten man nå har et sterkt forhold til string-swing musikk à la Django Reinhardt eller befinner seg mer i periferien av fanskaren, så kan man ikke annet enn å falle pladask for all den storartede musikalske fantasi som utfolder seg. Det gjelder både i Reinhards musikk slik den er i seg selv, i de arrangementer som ble presentert i går, samt enda mer over den åpenbare virtuositet koblet med spilleglede som ble prestert fra solistpodiet.

Forhåndsomtalen av de to hovedsolistene, Florin Niculescu på fiolin og Stochelo Rosenberg på gitar, skapte høye forventninger. Og de ble komplett innfridd. En solist blir nødvendigvis elegant når han leverer de mest halsbrekkende øvelser på sitt instrument, og samtidig sitter eller står der aldeles avslappet, som om det spiller av seg selv og utøveren bare er musikk, rett og slett.

Per Ekdahls orkestrering, utført etter Djangos egne innspillinger, er et stykke musikalsk kunsthåndverk av ypperste kvalitet. Det var virkelig sug over orkestersatsen, og det ble spilt med en blåserrekke som lød som et helt storband i seg selv, av treblåsere som fant frem til de vareste nyanser, av fire horn med strålende varm glød og presisjon, og av strykere med imponerende presisjon og saftig artikulasjon.

Dirigent Szilvay hadde en ledig hånd om det hele og førte hele verket trygt i havn. Et par øyeblikk av forvirring (skal jeg spille nå eller nå) må tilskrives det faktum at solistene bare har deltatt på prøve de siste par dagene.

Med melodier som Nuages, Tears, Manoir de mes Rèves, Diminishing Blackness, Djangology, Place de Broukere og flere skapte byens symfoniorkester, fantastiske solister og en utsøkt kompgruppe med medlemmer fra Hot Club de Norvège og Christianssand String Swing Ensemble en minnerik kveld. Tanta til Beate hadde definitivt gått i spinn.

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Symfonisk Django

Kristiansand Symfoniorkester

Florin Niculescu, fiolin

Stochelo Rosenberg, gitar

Peter S. Szilvay, dirigent

Christiansand String Swing Circus

Agder Teater