— Hvordan kan det ha seg at vi ikke kjenner disse kvinnene og deres historier, til tross for det teknologiske informasjonssamfunnet vi lever i?

Spørsmålet kommer fra Alfredo Jaar, som i hele sin kunstnerpraksis har vært opptatt av spørsmål og problemstillinger om den sosiale og politiske situasjonen i verden. Fredag kveld var det verdenspremiere på utstillingen «22 Women», der søkelyset rettes mot 22 ekstraordinære kvinner fra hele verden som til vanlig blir undertrykt, underkjent eller ignorert.

— Hvordan kan vi lage kunst, når verden er i en slik tilstand? Gjennom min kunst forsøker jeg å svare på det spørsmålet. Vi må forstå verden, før vi kan handle i verden. Det var mens jeg jaktet den informasjonen jeg oppdaget disse kvinnene, sier Jaar.

Symbolikk

Slik er hvert av de 22 portrettene lyssatt. Kun én av de seks lyskasterne lyser opp det ørlille bildet. Foto: Torstein Øen

Utstillingen består av 22 ørsmå sort/hvitt-portretter av kvinnene. Hvert portrett er belyst av én lyskaster, mens det står fem lyskastere uten lys rettet mot portrettet. Det står ikke hvem som er portrettert, men til utstillingen følger et lite hefte der hver kvinnes historie er nedskrevet, i tillegg til informasjon om kunstneren og utstillingen. Kunstneren forklarer hvorfor:

— Jeg vil bare kaste det lille, første lyset på disse kvinnene, slik at folk kan se hvem de er og hva de gjør. Lyskasterne som er av, symboliserer at de fortjener mer lys etter hvert som de blir kjent. Når de seirer i sine saker, vil mer lys bli kastet på dem. Potensialet er der, sier Jaar.

Ingen fra Europa

Jaars prosjekt har sitt utspring fra utstillingen «Three Women» fra 2010, der Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi var en av kvinnene. Til utstillingen på SKMU er det 22 nye navn. Jaar har flere kvinnehelter på listen.

— Prosjektet vil fortsette, og jeg har satt 100 kvinner som et symbolsk tall. De fleste kandidatene finnes i den ikke-vestlige verden, og jeg har ennå ikke funnet en kvinne fra Europa. Men det betyr ikke at de ikke eksisterer, sier Jaar.

Israelsk journalist

En av kvinnene som er portrettert i utstillingen, er den israelske journalisten og forfatteren Amira Hass. Hun er kjent for å være den første journalisten som har bosatt seg i palestinske områder, for å rapportere om situasjonen der i den israelske dagsavisen Haaretz. Som israelsk statsborger på Gazastripen og på Vestbredden har hun forsøkt objektivt å kritisere overgrep fra begge sider av konflikten. Det har ført til hatpost og trusler, fra begge sider.

— Jeg er beæret over å være en av kvinnene i denne utstillingen. Men sammenlignet med mange av de andre, som lever i livsfare og risikerer sitt eget liv, føler jeg meg ikke i riktig selskap. Det gjør meg litt flau, sier Hass.

Etter utstillingsåpningen var det samtale mellom kunstneren Alfredo Jaar og den israelske journalisten og forfatteren Amira Hass, som er en av kvinnene i utstillingen. Foto: Torstein Øen

Israeleren er imponert over måten Jaar bruker kunsten sin til å få folk interessert i temaet.

— Han mener folk har et ansvar om å kjenne til dette, og utstillingen legger opp til at publikum må engasjeres, sier Hass.

SKMU: - Vi er superstolte

SKMUs profil sikret verdenspremiere på Alfredo Jaars «22 Women».

— Vi er superstolte av å kunne presentere denne verdenspremieren. Det er deilig at vi lykkes i å få en verdenskjent kunstner til Kristiansand, sier SKMU-direktør Lars Grambye.

Direktør Lars Grambye var stolt over at SKMU kunne presentere verdenspremieren på Alfredo Jaars utstilling. Etter Grambyes åpningstale ble det delt ut blomster til Jaar og israelske Amira Hass. Foto: Torstein Øen

Det var under en studietur til Helsinki at Grambye og hans kolleger kom over Alfredo Jaars prosjekt med å hylle ukjente kvinnehelter, da de så hans utstilling «Three Women». Og Jaar ønsket å ta prosjektet videre sammen med SKMU.

— Det var viktig at Alfredo likte vår profil og vårt gode program, sier direktøren.

De siste årene har SKMU hatt fokus på politikk, ytringsfrihet og menneskerettigheter, sett i et kvinneperspektiv.

— Denne utstillingen summerer strategien opp. Alfredo viser en rekke kvinner som gjør en strålende innsats, sier Grambye.

Utstillingen er den første under den danske direktørens ledelse.

— Den setter en høy standard. Det er viktig for meg, sier han.