I anledning Sørlandets Litteraturfestival — Ibsen og Hamsundagene, var det duket for «Konflikt», en intervjusamtale mellom Åsne Seierstad og Carsten Jensen på Apotekergaarden i Grimstad. De har begge lang erfaring innenfor krigsjournalistikk, og opplevd dødsangst på jobb.

— Første gang jeg dro ut som krigsjournalist, var i 1994. Da dro jeg til Tsjetsjenia og jeg var usikker på om jeg skulle dra i det hele tatt. Jeg var livredd for mitt eget liv, og det var utrolig sterke inntrykk med døde mennesker, blod og frykt i gatene, sier Seierstad til Fædrelandsvennen.

Sterke inntrykk fra krigsområder

Seierstad var stasjonert i Russland fra 1993 til 1996. Noen år senere fikk hun fast jobb i Dagsrevyen, med fokus på Kosovokrigen.

Åsne Seierstad er mest kjent som krigsjournalist og som forfatter av boken "Bokhandleren i Kabul". Foto: Kristian Hole

— Etter Tsjetsjenia-turen i 1994, var det nesten slik at jeg hadde blitt vant til å se tragedier på nært hold. Det ga mersmak og det føltes viktig å rapportere det som skjedde til verden, sier forfatteren.Forfatteren bruker egne opplevelser som grunnmur i bøkene sine.

— Det jeg skriver i mine bøker er virkelige hendelser, bygd på mine opplevelser, men skrevet med et skjønnlitterært språk, forteller forfatteren som er mest kjent for sakprosaboken «Bokhandleren i Kabul».

- Soldater elsker krig

Carsten Jensen er en av Danmarks fremste journalister og forfattere, når det kommer til krigsjournalistikk. Han har møtt holdninger hos danske soldater, som han finner oppsiktsvekkende.

— Danmark har jo nesten ikke vært i krig på 150 år, så det er en interesse for det maskuline med å dra ut i krig. Flere soldater jeg har snakket med som drar til Afghanistan, ser på det som en slags ekstremsport. De er ikke der for å hjelpe barn, men for adrenalinet og rushet. Soldater elsker krig, sier Jensen.

Jensen ble interessert i krigsjournalistikk etter å ha lest mye om Vietnamkrigen. Hans første oppdrag var i 1988, da han måtte dekke krigen i Afghanistan.

— Mitt sterkeste minne fra den turen var en 12 år gammel gutt med tiks. Han lagde rare grimaser og virket stresset. Noen rundt meg fortalte at denne unggutten allerede hadde drept seks mennesker med en revolver. Da skjønte jeg hvor mye som var galt med Afghanistan, sier forfatteren.

Populært arrangement

Forfatterne klarte å fylle Apotekergaarden med tilskuere torsdag ettermiddag. Festivalsjef, Torolf Kroglund, er svært fornøyd med interessen rundt intervjusamtalen «Konflikt».

— Vi har to utrolig dyktige journalister og forfattere her i dag. De har opplevd mer enn de fleste, og det er en ære at de kunne komme til Apotekergaarden i dag, sier festivalsjef Torolf Kroglund, som var svært fornøyd med at over 150 tilskuere tok turen.

Kvelden fortsatte videre med opplesning av Lars Emil Nielsen, deretter Jan Kjærstad og Sigrid Combüchen. Festivaldagen ble avsluttet med en forsmak på Gaute Heivolls nye teaterstykke.