Kjæresteparet Magnus Hærstad (24) og Ståle Ringsby (19) har hengt opp Europride utenfor den lille luksushytta si på ca. 5 kvadratmeter. Foto: Jørund Pedersen
Kameratene William McGrory (18) fra Nesoddden, Felix Christensen (18) fra Moss, Romas Fjodorov (18) fra Moss, Magne Skaro (19) fra Nesodden og Amaury Tardieu (27) fra Paris bor på vanlig camping. De mener det er en del av festivalfølelsen. Foto: Jørund Pedersen
Kamilla Neeraas (19) fra Trondheim bor på hovedcampen. Her er det satt opp et eget telt med speil og stikkontakter. - Det er kjempekult at de gjør det. Det er vanskelig å stelle seg med et lite lommespeil i telt, sier hun. Foto: Jørund Pedersen
Slik ser det ut inne i de små hyttene på Strandcampen. Her bor Ståle Ringsby sammen med sin kjæreste. Foto: Jøruund Pedersen

— Vi har det fantastisk her, sier Ina Gundersen (19).

Hun er på Hovefestivalen sammen med en vennegjeng fra Moss, og på Strandcampen har de allerede blir godt kjent med sine nærmeste campingnaboer fra Trondheim.

Se bildeserie over teksten.

Kan låses

Strandcampen på Hovefestivalen er nemlig ikke helt som de andre campingområdene på festivalen. Her kan man nemlig flytte rett inn i ferdigoppsatte telt eller små hytter. Hyttene kan låses, de har strøm og vindu, og de kommer med madrasser. I tillegg har camperne tilgang til ordentlige toaletter og dusjer. Jentegjengen som Fædrelandsvennen treffer har betalt 3800 per hytte.

— Det er absolutt verdt det, mener jentegjengen.

— Jeg bodde på hovedcampen i fjor. Da ble jeg syk, og noen stjal ølet vårt, forteller Ina Gundersen.

— Ja, også fester folk ganske høylytt, rister i teltet og tisser på teltet, legger Silje Langrud (18) fra Moss til.

- Roligere

Da synes de forholdene er mye er bedre på Strandcampen.

— Her kan vi sove når vi vil, og det er mye roligere, mener Celine Eidhammer (18) fra Trondheim.

Ifølge Hovefestivalen har etterspørselen etter luksuriøs camping, populært kalt «glamping», økt. Både de små hyttene og de ferdigoppsatte teltene på Strandcampen er solgt ut.

— Det var ikke slik de første årene, så dette er helt klart en tendens, sier Gaute Drevdal, presseansvarlig for Hovefestivalen.

- Til dekket bord

Hovefestivalen har plass til rundt 10.000 campinggjester, og omtrent 500 av dem holder til i Strandcampen.

— Vi har valgt å ha en hotellcamp for gjester som kanskje ikke har eget telt, og som kanskje vil komme til dekket bord og som ønsker å bo roligere. En hotellcamp med flere fasiliteter er også mer aktuelt når man blir litt eldre, mener Drevdal.

Vil bo bedre

Linda Skalde (40) er helt enig i at man gjerne vil bo bedre når man blir litt eldre. Sammen med vennene Martin Snare (30), Ståle Ringsby (19) og Magnus Hærstad (24) er hun på sin tredje festival på kort tid. Først ute var Downfall i England, deretter Europride i Oslo.

— Jeg bodde her i fjor og var veldig fornøyd. Det er mye roligere, forteller Skalde.

— Ja, også slipper vi all fjortisfestingen, legger Hærstad til.

Man skulle kanskje tro det ble varmt i de små hyttene, men det kan Linda Skalde avkrefte.

— I fjor frøs vi, så i år hadde vi med en liten varmeovn. Den har stått på siden vi kom, forteller Skalde.

- Har dere nok plass da?

— Nei, men det går, sier hun.

- Kravstort publikum

Ifølge en undersøkelse Synovate gjorde på vegne av Norske Konsertarrangører i 2008, brukte publikum i snitt 2092 kroner per festival. Informasjonsansvarlig Even Heen Kristensen har inntrykk av at publikum bruker mer og mer penger på festivaler.

Han er positiv til at arrangører tilbyr det publikum ønsker.

— Hovefestivalen er jo en utpreget campfestival med et kravstort, ungt publikum. Derfor er det helt avgjørende at de følger med utviklingen og skreddersyr pakker, noe det virker som de er veldig flinke på. Dette kan jo også være en måte å tiltrekke seg en større målgruppe på, sier Kristensen.