Til utstillingen «Underveis» har Sørlandets kunstmuseum invitert 12 kunstnere fra inn— og utland til å stille ut. Alle utforsker de ulike sidene og aspektene knyttet til tematikken barndom og ungdom. Kurator Frank Falch beskriver utstillingen som variert.

I faktaboksen ovenfor kan du se alle kunstnerne som bidrar til utstillingen "Underveis".

— Utstillingen dekker et spenn fra seksuell oppvåkning, pubertetens kroppslige metamorfoser, kjønnsidentitet og mannlig selvrepresentasjon, til verk som omhandler en indre utvikling, et individ eller typiske eksempler på vår tids ungdomskultur, forteller Falch, som gleder seg til lørdagens åpning på Sørlandets kunstmuseum.

«Female to male»

Bildene til venstre viser Neilly i starten av 2013. Tidslinjen går helt til 2016. Foto: Kristian Hole

En av kunstnerne som stiller ut er kanadiske Wynne Neilly (26), som i 2013 startet prosessen med å skifte kjønn. I tillegg til å fotografere utviklingen ukentlig med et polaroidkamera, viser kunstneren også fram lydopptak av stemmeforandringen, samt hormonsprøytene som ble brukt.— Hver fredag tok jeg et bilde av meg selv, rett etter at jeg tok hormonsprøyten. Den mest synlige forandringen skjedde det første året, og etter det kom forandringene gradvis. Tidslinjen inkluderer bilder fra slutten av 2013, til starten av 2016. I utstillingen viser jeg også fram ulike brev fra mine foreldre, ekskjæreste og leger som omhandler denne prosessen.

Et av brevene i utstillingen er fra moren. Neilly forteller at det ikke var lett å fortelle om overgangen til foreldrene.

— Da jeg fikk min første operasjon sa jeg det ikke til foreldrene mine før et år senere. De er litt ignorante og tilhører en helt annen generasjon enn meg, så de skjønte meg ikke helt. Jeg fikk et brev fra mamma der det sto «hvis du ikke er helt sikker, må du ikke gjennomføre det». Hun vet faktisk ikke at jeg tok med brevet i denne utstillingen, sier Neilly og ler.

Vanskelig ungdomstid

I utstillingen "Female to Male" har Wynne Neilly samlet hormonsprøytene som ble brukt i prosessen. Foto: Kristian Hole

Videre forteller Neilly at ungdomstiden bestod av mye usikkerhet og depresjon. Men allerede i barndommen var det noe som ikke helt stemte.— Det er vanskelig å si når disse tankene dukket opp. De har nok alltid vært der, men jeg hadde ikke vokabularet til å uttrykke meg som barn. Jeg var ofte veldig deprimert i ungdomstiden. Men da jeg var 20 år gammel møtte jeg noen personer som fortalte meg om disse mulighetene. Og da tenkte jeg«Dette er jo meg». Ett år senere startet jeg hormonbehandlingen.

Og det er altså denne hormonbehandlingen som er dokumentert i utstillingen «Female to Male», som allerede har høstet gode tilbakemeldinger på ulike utstillinger i Nord-Amerika.

— Tidligere har jeg fått tonnevis med bra feedback fra ukjente personer på mail. Og det kommer ofte foreldre bort til meg på utstillinger og sier at deres barn er transpersoner, og de synes det er bra at jeg kan synliggjøre tematikken gjennom utstillingen. Men jeg har også fått noen stygge kommentarer fra nettroll, men dumme personer orker jeg ikke å bry meg om.

Vil spre informasjon

Kanadiske Wynne Neilly bestemte seg i 2013 for å skifte kjønn. Foto: Kristian Hole

Neilly håper at utstillingen kan bidra til å tematisere hvordan noen unge menneskers identitetsetablering ikke passer inn i tradisjonelle kjønnskategorier.— Jeg håper jeg kan spre informasjon om denne tematikken til de som sitter med makten, altså politikere og leger høyt oppe i systemet. Slike personer kan bestemme hvor lett eller vanskelig det kan være for transpersoner som meg. Å skifte kjønn kan være dyrt, og hvis man vil få det sponset av staten i Canada kan ventelisten være på tre år. Det er for lenge å vente hvis man føler seg desperat. Jeg sparte opp 85.000 kroner, fremfor å vente i køen, forteller Neilly.

Dette er første gangen at «Female to Male» blir utstilt utenfor Nord-Amerika. Utstillingen står på Sørlandets kunstmuseum fram til 5. mars.