Den tidligere skuespilleren er klar over at barn skal få vite at røyking er farlig, men mener ikke at det er filmindustriens ansvar å sørge for den delen av barneoppdragelsen.

– Bare røyk

– Personlig mener jeg ikke va skal ta bort sigarettscenene i filmene. Heller ikke sigarscenene. Men vi skal stadig minne barn og voksne om farene ved å røyke, sier han til Foxnews.com.

Og fortsetter:

– Å plutselig pålegge skuespillerne å droppe røyking når de skal portrettere en karakter er helt latterlig. Det er å gå altfor langt.

Kunstnerisk frihet

Den republikanske guvernøren mener filmbransjen tenger kunstnerisk frihet, spesielt i historiske settinger. Han viser til Winston Churchill, og gjør et poeng av hvor merkverdig det skulle se ut dersom han ikke skulle portretteres med varemerket sitt, en sigar, i hånden.

Guvernøren, som nok fortsatt er mest kjent for sin muskuløse, gebrokkentsnakkende Terminator-figur, knallet til på en pressekonferanse hvor de største filmselskapene annonserte at de ville kjøre en anti-røykekampanje på millioner av DVD for unge og barn, som inneholdt røykescener.

Massiv kampanje

Budskapet skulle være «Filmer glamoriserer røyking, men ikke start selv». Walt Disney CO. started kampanjen, men både Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox, Universal Pictures og Warner Bros. har nå hengt seg på.

Californias Health and Human Services secretary, Kim Belshe, har supplert med at forskning viser at barn blir påvirket av idoler som røyker på film, og at de barna er ekstra disponert for å begynne å røyke selv. Men hun synes ikke hun skal være med på å legge føringer for filmbransjen.

– Jeg ser ikke at min rolle er å diktere innholdet i filmer, sier hun, og støtter dermed guvernøren sin.

California var den første av de amerikanske statene til å innføre totalt røykeforbud, og den frittalende guvernør Schwarzenegger skal ha vakt en viss oppsikt med uttalelsene sine.