– Hollywood kan bare gå og legge seg, sier Stein Roger Bull, administrerende direktør i Nordisk film, når pressekonferansen om «Olsenbanden jr. og det sorte gullet» blir avholdt i Egyptian movie production city utenfor Kairo.

Med 12 tv-stasjoner, i tillegg til skrivende journalister og fotografer, alle fra egyptisk presse, er det rimelig varmt i rommet hvor fire delegater fra Norge skal fortelle om den neste store norske barnefilmen som skytes rett utenfor.

– Vi er så imponert. Rapportene fra teamet mitt er fabelaktige, fortsetter Bull og roser EMPC for både kvalitet og profesjonalitet.

Studio før manus

I Egyptian movie production city kan du vandre i replika av både Alexandria og Kairo. Man kan spille inn scener rundt bungalower og basseng, mens det i tillegg fins mini-pyramider, moskeer og en gammel trikk.

Og det er trikken som er essensiell i dagens «Olsenbanden jr.»-scene som spilles inn.

– Etter vi var ferdig med produksjonen av Peer Gynt i Giza fikk jeg en omvisning på EMPC. Vi ble fraktet rundt i «byen» i bil i en halvtime før vi hadde sett alt. Jeg ble så imponert over mulighetene som fantes her at da jeg kom hjem tok jeg umiddelbart et møte med Rune Trondsen i Nordisk film, sier Stein Roger Bull som kun hadde en forespørsel:

«La oss komme opp med et manus så vi kan bruke dette fantastiske studioet.»

Utfordrer oljeeventyret

I «Olsenbanden jr. og det sorte gullet» begir Olsenbanden-barna seg inn i Norges kommende oljeeventyr på 60-tallet. Egon Olsen oppdager at en arabisk sjeik prøver å skjule bevis for at det fins olje i Nordsjøen og unge Olsen får tak i dokumentene som han vil bringe til norske myndigheter. Men Valborg (Bennys kjæreste) blir kidnappet av sjeiken og ført til Kheopspyramiden. Dermed tar Olsenbanden jr. opp jakten på de slemme og turen fører dem via et lasteskip til Egypt.

Filmet på pyramidene

Pressekonferansen i Egyptian movie production city er ikke helt lik de organiserte formene man kjenner i Norge. Journalistene skravler høylytt, røyker og går ut og inn, mens representantene fra Nordisk film prøver å snakke om «The Junior Olsen gang and the black gold», som filmen heter på engelsk.

Kokker og servitører setter fram mat i lange baner, et glass faller i gulvet og i midten av kaoset sitter en tolk som oversetter engelsken med norske tonefall til arabisk.

– Vi vil gjerne få takke de egyptiske myndigheter som har gitt hos tillatelse til å filme på de mest berømte stedene i verden. Vi har filmet scener på pyramidene i Giza og i sanddynene i Sahara, sier produsent av «Olsenbanden jr. og det sorte gullet», Roy Anderson.

– Og selvfølgelig er det herlig å være her på EMPC slik at vi kan skyte scenene i Karios og Alexandrias gater kontrollert.

Vises på egyptisk tv

«Olsenbanden jr. og det sorte gullet» er den femte filmen i rekka og den forrige filmen, «Olsenbanden jr. – Sølvgruvens hemmelighet», ble den mest sette filmen på norsk kino i hele 2007 med over 300.000 besøkende.

– Den mest spennende delen av filmen blir filmet i Egypt. Resten blir naturligvis spilt inn i Norge, forteller Anderson videre.

9. juli skal etter planen være siste innspillingsdag.

«Olsenbanden jr. og det sorte gullet» skal vises på egyptisk tv, i tillegg til at en søknad er innsendt til den internasjonale filmfestivalen i Kairo.

– Forhåpentligvis vil den bli vist på festivalen neste år, sier produsent Anderson.

«Olsenbanden jr. og det sorte gullet» har premiere i Norge 6. februar 2009.

FINN ÉN FEIL: Det ble gjort stor stas på «The Junior Olsen gang and the black gold». Blant annet ble det servert en massiv kake under pressekonferansen. Dessverre var det kommet med en feilstavelse på kaka. Foto: Merete Arnesen