Ikke rart hun endte opp med å bli en av landets mest kjære julesangere. Og kan synge julesanger så høyt som hun vil med den klokkeklare stemmen.

Det gjør hun på en rekke julekonserter fremover nå. Hun holdt sin første i Farsund da julegranen ble tent og mannskoret til faren var med.

Og den siste blir bittelille julaften i Hidra kirke, i havgapet utenfor Flekkefjord.

– Jeg får julestemning selv, ler blide Helene.

Hyller blåserne

Denne hverdagsformiddagen skaper hun litt juleglitter for gamle på Grünerløkka i Oslo, der Frelsesarmeens 3. korps arrangerer sin honnørkonsert.

– Det er flott å kunne bidra. Jeg opptrer ofte for Frelsesarmeen, det er viktig for meg. De er utrettelige, og gir en direkte hjelp til de svake som man ser nytter, sier sangfuglen.

Som også stiller opp sammen med Veronica Akselsen 13. desember på Egertorget i Oslo som julemusikant for Frelsesarmeens konsert rundt Julegryten.

Helene Bøksle synger til og med om Frelsesarmeen på sin nyutgitte juleplate «Det hev ein rose sprunge», som hun først slapp i fjor og så ga ut i november med tre nye sanger på. Og det er på en av disse nye, kalt «Et juleeventyr» og som er Helenes personlige tolkning av The Pogues-klassikeren «Fairytale of New York», at refrenget lyder:

« ... og Frelsesarmeens blåsere ga liv til Helga Natt, i en strøm av klokkeklang tar julen fatt».

Koser seg

Naturligvis synger hun «Et juleeventyr» på Honnørkonserten med Frelsesarmeens blåsere som akkompagnement, så vel som «Mitt land» – og selvsagt også «Mitt hjerte alltid vanker».

Pensjonistene humrer når hun forteller om den lille sangfuglen med så sterk stemme at presten hysjet, og på første rad sitter Rolv Wesenlund – hedersgjest på arrangementet – og lytter.

Selv om denne førjulen er travel for Helene Bøksle, koser hun seg likevel.

– Jeg har dobbelt så mange konserter som i fjor, men flere til å hjelpe meg. Så jeg skal ikke bli så sliten som jeg ble i fjor, sier hun alvorlig.

For da hun slapp «Det hev ein rose sprunge» for første gang i fjor, var den i hennes ord «en liten underdog» som endte opp som fjorårets nest mest solgte juleplate – etter Sissel og Odd.

Årets nyutgivelse har allerede solgt til gull.

Ti dagers julefred

– Platen ville ikke sove, den var som en baby som ikke ville sove. Så jeg lot den få bli oppe litt lenger, for det var mange som ville se det lille barnet, sier hun med et smil.

Selv tror hun det skyldes at det er en juleplate som representerer noe annet enn blinkende julelys.

– Jeg føler den favner julefreden. Når får folk julestemning? Ofte er det når de får satt seg ned og får kjenne roen. Kanskje jeg bidrar til det. Jeg har iallfall en 40 sekunders intro til den første låten som gir folk tid til å tenne alle julelysene, sier hun til NTB.

Men Helenes egen jul da?

Hun har konserter over hele landet frem mot jul. Men når hun har sunget siste julesangen i Hidra kirke, blir hun på Sørlandet – og drar hjem. Først til Mandal, så til Kristiansand.

– Jeg skal ha ti dager juleferie.

Kraften i sang

For julefreden får ikke vare så langt inn i nyåret. Da kaster Helene Bøksle seg ut i Melodi Grand Prix og deltar i første delfinale på Ørlandet 15. januar.

Der synger hun sangen «Vardlokk». Den har tekst av Cecilie Larsen, som også bearbeidet «Fairytale of New York». Melodien er skrevet av Helene sammen med Knut Avenstroup Haugen, som skrev musikk til «Age of Conan», og Helenes faste musikalske samarbeidspartner Sindre Hotvedt, som hun har jobbet med de siste syv årene.

– Jeg synger på norsk om kraften i sang, hvor sterk den er og hvor langt den kan nå hvis man synger med hjertet. Det er en rød tråd i alt jeg gjør. Melodi Grand Prix er en fantastisk mulighet. Det spiller ikke noen rolle hvilket språk man synger på; kraften kommer frem uansett, sier Helene.

Og vet hva hun snakker om: Tidligere i høst gjorde hun flere konserter i Kina, og opplevde å ha tusen kinesiske skolebarn syngende med seg. (©NTB)